Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kadonneen etsijät tekivät poikkeuksellisen löydön Vantaanjoesta – ”Lähdettiin etsimään jotain ihan muuta"

Vantaan ja Helsingin kaupungit suunnittelevat nyt yhdessä autojen nostoa joesta.

Kadonneen miehen etsinnöissä on tehty poikkeuksellinen löytö Vantaanjoella Haltialan lähellä.

Etsijät löysivät joesta yllättäen neljä henkilöautoa noin kilometrin matkalta viikko sitten sunnuntaina.

– Lähdettiin etsimään jotain ihan muuta, ja löytyikin neljä autoa. Tuli aivan epäuskoinen olo, kuvaa tilannetta todistanut Anne Järvinen.

Vapaaehtoisten Pääkaupunkiseudun Etsijät -yhdistykseen kuuluva Järvinen oli mukana etsimässä Vantaalta vuonna 2018 kadonnutta Mikko Gröndahlia, joka oli nähty Haltialan rannalla pari päivää katoamisen jälkeen.

Kadonneen sijasta sukeltajat löysivät kaksi henkilöautoa Vantaanjoesta Vantaan puolelta ja kaksi Helsingin puolelta viistokaikuluotaimen avulla. Etsijät ilmoittivat havainnoistaan hätäkeskukseen.

– Autot ovat noin 3–4 metrin syvyydessä. Kaksi niistä on ihan lähellä Haltialan tilaa, toinen siinä kohtaa, jossa uitetaan koiria ja kalastetaan. Ainakin toinen autoista tihuttaa öljyä tai polttoainetta, Järvinen kertoo.

– Tietääkseni kukaan ei ole aiemmin löytänyt noin montaa autoa yhtä aikaa joesta Suomessa, Järvinen sanoo.

Tuli aivan epäuskoinen olo.

Sukeltajat pääsivät kahden auton luokse ja saivat toisesta rekisterikilven irti. Se osoittautui olevan mahdollisesti varastettu vuosimallin 1993 Honda Civic CRX Coupe.

– Villeimpien arvioiden mukaan autot voisivat liittyä vaikkapa rikolliseen Honda-liigaan, joka oli aktiivinen 80–90-luvuilla, Järvinen toteaa.

Näkyvyys on sameassa joessa niin huono, että sukeltajat eivät ole pystyneet vielä liiemmin tutkimaan autoja sisältä. Järvinen uskoo niiden lojuneen joessa vuosikausia. Autot ovat osin painuneet mutaan.

– Sukeltaja näki, että yhdessä autossa on alla talvirenkaat ja takaboksissa on muita renkaita. Muuten ei vielä tiedetä, mitä autoissa on sisällä. Se paljastuu myöhemmin, Järvinen kertoo.

Vantaan ja Helsingin kaupungit suunnittelevat nyt yhteistyössä autojen nostoa joesta.

– Tarkempia nostosuunnitelmia ei ole vielä tehty. Tarkempi ajankohtakaan ei ole vielä selvillä. Toivottavasti autot saadaan pois joesta lähiviikkoina, sanoo Vantaan kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö.

Odotettavissa on näyttävä operaatio.

– Nämä autot saadaan toivottavasti vetämällä pois. Sukeltajat asentavat vaijerin ajoneuvoihin kiinni, ja romut vedetään moottoroidulla vinssillä rantaan, josta ne toimitetaan ”romutarhaan”.

– Toivotaan, että ajoneuvot eivät ole pohjamudassa liian tiukasti kiinni ja että autojen rakenteet kestävät vetoja. Ajoneuvot pitää ensin kuitenkin vielä tarkemmin paikantaa, ja niille pitää miettiä jokin turvallinen nostopaikka jommaltakummalta puolen jokea, Vättö selvittää.

Hän lisää, että mahdolliset öljyvuodot "tuskin aiheuttavat mitään suurempia toimenpiteitä".

Vättö kertoo, että vielä ei tiedetä, milloin autot on jokeen ajettu, kenen ne ovat tai minkä merkkisiä ne kaikki ovat.

– Varastetut tai muuten rikollisessa toiminnassa käytetyt tai vakuutuspetosmielessä tuhotut ajoneuvot halutaan vain jotenkin poistaa näkyvistä. Tai sitten taustalla on vain pelkkä ilkivalta. Jokeen upottaminen on näihin kaikkiin tietysti yksi tapa, Vättö pyörittelee.

Vätön mukaan Vantaan kaupunki ei ole toistaiseksi tehnyt tapauksesta rikosilmoitusta tai tutkintapyyntöä poliisille.

– Asia menee varmaan vasta sitten tutkintaan, kun autot nostetaan pois vedestä ja jos niissä on vielä luettavissa joitain tunnisteita, kuten valmistenumeroita tai rekisterikilpiä.