Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varaudu syksyn pimeisiin ja sateisiin keleihin – Katso vinkit turvalliseen ajoon

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten.

Rengas- ja autohuoltoketju Vianor antaa tiedotteessaan vinkkejä autoilijoille:

Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta.

Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa.

Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito.

Liikenneturvallisuutta on helppo parantaa varmistamalla, että auton valot valaisevat mahdollisimman hyvin, ajoneuvo näkyy pimeässä kunnolla ja että valot eivät häikäise vastaantulijoita.

– Jos ajovalopolttimo on päässyt rikkoutumaan, polttimot kannattaa vaihtaa pareittain, sillä toisenkin polttimon käyttöikä tulee todennäköisesti pian täyteen. Myös teho on tällöin samanlainen molemmissa valoissa, mikä on erityisen tärkeää paljon valotehoa antavia polttimoita käytettäessä, muistuttaa Vianorin autonhuollon päällikkö Pekka Alanko tiedotteessa.

Toimivuuden lisäksi on hyvä tarkistaa valojen suuntaus. Jos valot on suunnattu väärin, valaistava osuus on joko turhan pieni tai valot häikäisevät vastaantulijoita. Useimmiten syynä on väärin asennettu polttimo, jota ei ole vaihdon yhteydessä saatu täysin oikeaan asentoon.

Ajovalojen puhtauteen pitää myös kiinnittää huomiota. Autojen pesusuuttimet eivät välttämättä puhdista valoja tehokkaasti, ja likaisten ajovalojen valaistusteho on huono.

Vaurioitunut tuulilasi kannattaa laittaa heti kuntoon

– Jos lasiin tulee kiveniskemä, se kannattaa heti peittää esimerkiksi teipillä ja sen jälkeen korjauttaa välittömästi. Korjaus kestää noin puoli tuntia, ja autolla ajoa voi jatkaa heti korjauksen valmistuttua, Alanko kertoo tiedotteessa.

Myös raitisilmasuodatin on hyvä tarkistaa syksyn kynnyksellä, sillä se kerää kesällä reilusti pölyä. Vaihto ennen kosteita kelejä on suositeltavaa lasien huurtumisen estämiseksi. Likainen ja kostea raitisilmasuodatin voi aiheuttaa myös epämiellyttävää tuoksua autoon sisälle.

Renkaiden riittävä urasyvyys vaikuttaa erityisesti märällä kelillä ajoturvallisuuteen. Jos urasyvyyttä on liian vähän, auto joutuu helpommin vesiliirtoon. Huonokuntoisilla renkailla myös jarrutusmatkat venyvät pidemmiksi kuin hyväkuntoisilla renkailla ajettaessa. Mitä vähemmän renkaassa on urasyvyyttä jäljellä, sitä matalammassa nopeudessa renkaan pito tiestä katoaa.