Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa puolivillin kissalauman yksilöistä on edelleen luonnossa Vantaalla – Pitääkö ulkona vapaana liikkuvasta kissasta aina huolestua?

Puolivillejä kissalaumoja löytyy Vantaalta "harvakseltaan".

Vantaalla otettiin tänä kesänä samalta alueelta kiinni noin 20 puolivilliä kissaa. Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescuen hallituksen puheenjohtaja Sadri Wirzeniusin mukaan samasta kissapopulaatiosta on luonnossa edelleen kymmenkunta kissaa.

Vantaalta löytyneestä kissapopulaatiosta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Vantaan valvontaeläinlääkäri Mari Lassila ei ota kantaa kiinniotettujen kissojen kuntoon tai muihin yksityiskohtiin, koska tapauksen selvittäminen on kesken.

Wirzenius kertoi Helsingin Sanomille, että osa kiinni otetuista kissoista oli aliravittuja. Kaksi kissanpentua jouduttiin lopettamaan, koska niillä oli vakavia epämuodostumia suolistossa.

Lassilan mukaan viranomaiset hoitavat tapauksessa oman osuutensa.

– Eläinsuojelupäätökset menevät aina poliisille tiedoksi ja poliisi päättää tutkinnantarpeesta. Kissojen jatkohoito ja uudet kodit järjestyvät eläinsuojeluyhdistyksen kautta.

Vantaalla vastaavia tapauksia on Lassilan mukaan "harvakseltaan".

– Kissat saattavat lisääntyä asunnoissakin, ja osa lauman kissoista saattaa päästä ulos. Täysin ulkona elävistä laumoista minulla ei ole Vantaalta havaintoa.

Löydetyt kissat eivät vielä etsi uutta kotia.

– Kun kissat ovat valmiita uuteen kotiin, lisäämme kodinhakuilmoitukset sivuillemme osoitteeseen rekkurescue.com. Kullekin kissalle etsitään juuri sen tarpeisiin sopiva koti. Perussääntö on, että emme luovuta kissaa vapaana ulkoilevaksi. Kissanpentuja ei pääsääntöisesti luovuteta kodin ainoiksi kissoiksi, Wirzenius kertoo.

Vantaalla ulkona vapaana liikkuvat kissat ovat yleensä aina jonkun kissoja, Lassila korostaa. Pitääkö ulkona vapaana liikkuvasta kissasta huolestua?

– Se on tapauskohtaista. Oma iso kysymyksensä on se, kannattaako kissan antaa missään tilanteessa kulkea vapaana. Siihen laki sanoo oman osuutensa, ja mielipiteitä on monenlaisia, Lassila toteaa.

Kulkukoirista ei ole tullut eläinsuojeluvalvontaan Vantaalla ilmoituksia lainkaan.

– Löytökoirista lähestulkoon kaikki aina palaavat kotiin. Koiriakin toki joskus hylätään tahallaan ulos tai niitä jätetään häätöasuntoon, mutta ne ovat vuositasolla laskettavissa yhden käden sormilla.

Kissojen tilanne on paljon surullisempi.

– Viikin löytöeläintaloon tuoduista kissoista haettiin kotiin viime vuonna noin 70 prosenttia, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) mediavastaava Mari Aro.