Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt loppuivat edulliset 13,99 snt/kWh -sähkösopimukset – isot yhtiöt haluavat myydä pörssisähköä, jota mainostetaan kyseenalaisella tavalla

Kotitalouksia ohjataan nyt pörssisähköön, jonka mainonta on kuitenkin harhaanjohtavaa.

Kotitalouksien on entistä vaikeampi löytää itselleen kohtuuhintaista kiinteää sähkösopimusta pääkaupunkiseudulla.

Sähkömarkkinoita hallitsevista yhtiöistä valtio-omisteinen Fortum sekä Vantaan Energian osin omistama Oomi tarjoavat asiakkaille kohtuuhintaisena vaihtoehtona pörssisähköä, jossa kuluttaja kantaa riskit hintapiikeistä.

Lue myös: Miksi sähköyhtiöt piilottelevat edullisinta sopimusta? – Paikallispoliitikko löysi tinkaamalla 14 snt/kWh -sopimuksen ja teki nyt aloitteen, joka päätyi heti valtakunnan politiikkaan

Samoin toimii nyt myös kolmas suuri yhtiö, Helsingin hallitsema Helen, joka päätti tällä viikolla lopettaa asiakkaille edullisten, toistaiseksi voimassa olevien perussähkösopimusten myynnin.

Vielä elokuussa Helenin perussähkösopimus oli tarjolla hintaan 13,99 snt/kWh, joskaan Helen ei sitä aktiivisesti markkinoinut.

Helenin päätös koskee uusia asiakkaita. Vanhoilla asiakkailla toistaiseksi voimassa oleva perussähkösopimus pysyy vielä voimassa.

– 1.9.2022 alkaen perussähkösopimuksien uusmyynti on lakkautettu kaikissa kanavissa, kertoo Helenin myynti- ja asiakaspalvelun johtaja Anu-Elina Hintsa sähköpostitse.

Lue myös: Suomen sähkönkulutus on kohta yli 15 000 megawattia – Sähköpulaan voidaan pian ajautua näistä neljästä syystä

Sähkömarkkinalain mukaan jokainen omalla alueellaan huomattavassa markkina-asemassa oleva yhtiö on velvoitettu toimittamaan vastuualueensa asuville kuluttajille sähköä kohtuulliseen hintaan.

Valtio-omisteinen Fortum tulkitsee lakia niin, että velvoite tarkoittaa vain sähkön toimittamista asiakkaalle, jos asiakas sähköä haluaa.

Kyse on niin sanotusta toimitusvelvollisuudesta.

– Fortumin toimitusvelvollinen tuote on toistaiseksi voimassa oleva Tarkka-sähkösopimus. Se on pörssisähkösopimus, joka heijastaa kulloistakin markkinahintaa, eikä siten sisällä ylimääräistä riskihinnoittelua, Fortumin viestinnästä kommentoidaan.

Yhtiö kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, mikä on sen markkinaosuus pääkaupunkiseudun kaupungeissa.

Sähköyhtiöitä valvova Energiavirasto on kiistassa yhtiöiden kannalla.

Markkinoista vastaava johtaja Antti Paananen sanoi aiemmin Etelä-Suomen Medialle, että yhtiöillä on varsin vapaat kädet määritellä, millaisia sopimuksia ne tarjoavat toimitusvelvollisuuden puitteissa.

– Toimitusvelvollisuussähkön hinnan perusteita ei ole laissa määritelty. Toimitusvelvollisuussähkö voidaan myydä esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevalla sopimus tai se voi olla pörssisähkösopimus, Paananen sanoi.

Sähköyhtiöiden mainonnassa pörssisähkö on nyt laitettu etusijalle.

Sen mainonta näyttää olevan kuitenkin harhaanjohtavaa. Esimerkiksi Helen mainostaa verkkosivuillaan pörssisähkön spot-hinnan olleen vuonna 2021 keskimäärin 8,97 snt/kWh. Oomi mainitsee viimeisten kahdeksan kuukauden keskihinnan, joka on 16,62 snt/kWh.

Tosiasiassa pörssisähkö maksaa nyt moninkertaisesti. Sen verollinen keskihinta oli elokuussa 2022 noin 35 snt/kWh, ja hinnan arvioidaan nousevan rajusti talvella.

Helenin myynti- ja asiakaspalvelun johtaja Hintsa kertoo, että pörssisähköä kysytään nyt paljon. Hintsan mukaan sen etuna on energiansäästöt.

Säästöä syntyy, kun ihmiset pyrkivät minimoimaan kalliin sähkön käyttöä.

– Pörssisähköön siirtyneet asiakkaat ovat datastamme tehtyjen analyysien perusteella vähentäneet kulutustaan 15 prosenttia, kertoo Hintsa.

Kysymys kohtuuhintaisen sähkön tarjoamisesta hiertää poliitikkoja, sähköyhtiöitä ja markkinavalvojaa.

Vantaalainen valtuutettu Tuukka Saimén (ps.) nosti kohtuuhintaisuusvaatimuksen esille viime viikolla valtuustoaloitteessa. Saiménin mukaan sähkön hintaan voitaisiin tehokkaasti vaikuttaa paikallistasolla, jos päättäjät linjaisivat hinnoittelusta paikallisesti omistetuissa yhtiöissä.

Muutama paikallinen sähköyhtiö myykin edelleen sähkösopimuksia, jotka täyttävät myös laissa mainitun kohtuullisuusvaatimuksen.