Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiekkaharjun vesitornin purkutöiden aloitus on viivästynyt – ”Pitää olla enemmän huolissaan turvallisuudesta kuin aikataulusta”, sanoo HSY:n projektijohtaja

Hiekkaharjun vanhan vesitornin purkutöiden aloitus on lykkääntynyt suunnitellusta aikataulusta.

Purkutöiden piti alkaa kesäkuun lopulla, mutta ne päästäneen aloittamaan vasta syyskuun aikana.

– En usko, että purku alkaa vielä ensi viikolla, mutta seuraavalla viikolla se on mahdollista. Ensi viikolla ulkopuolinen tarkastaja tarkastaa suunnitelmat, kertoo hankkeesta vastaavan Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) projektijohtaja Arto Mettinen.

Lue lisää: Hiekkaharjun vanhan vesitornin purku alkaa ensi vuonna

Viivästyksen taustalla ovat turvallisuustekijät. Mettisen mukaan kyseessä on poikkeuksellisen vaativa ja ainutlaatuinen purkukohde ja kaikki halutaan tehdä varman päälle yhdessä urakoitsijan ja kaupungin rakennusvalvonnan kanssa.

Tällaista purkuhanketta ei ole koskaan aiemmin toteutettu Suomessa keskellä asutusta.

– Olemme parantaneet ratkaisuja, joilla tuetaan vanha torni tukirakenteeseen. Myös nostosuunnitelmaa on päivitetty aiempaa turvallisemmaksi nostolaitteiden kiinnitysten osalta, Mettinen kertoo.

– Vesitorni on kohde, jonka kohdalla pitää olla enemmän huolissaan turvallisuudesta kuin aikataulusta. Tällaista purkuhanketta ei ole koskaan aiemmin toteutettu Suomessa keskellä asutusta, Mettinen korostaa.

Lue lisää: Hiekkaharjun vesitornin purku-urakka alkoi – lähistön asukas kummeksuu tiedottamista: "Kukaan ei ole kertonut, onko lähiasunnoissa turvallista asua"

Simonkylässä sijaitseva Hiekkaharjun vanha vesitorni on rakennettu kahdessa vaiheessa. Ensin on pystytetty paikallavaluna tehty torni 1962 ja sitten sen ympärille on valmistunut elementtirakenteinen laajennus 1980.

Toistaiseksi työmaalla on tehty purkua valmistelevia töitä. Kun purkutyöt päästään aloittamaan, ensin irrotetaan seinä- ja kattoelementit ja ne nostetaan maan pinnalle.

– Kattoelementtejä on 64 ja ulko- ja sisäseinäelementtejä 96. Seinäelementti voi painaa jopa 16 tonnia, kattoelementti 12 tonnia. Jokainen elementti leikataan irti, nostetaan ja tuodaan maan pinnalle. Siinä menee kuukausia aikaa, ennen kuin työt on tehty, Mettinen selittää.

Lopuksi puretaan vielä paikallavaluna tehty torni.

– Se on peruspurkamistöitä. Torni rouskutetaan jyrsijöillä alas. Siihen menee aikaa joitakin viikkoja, Mettinen kuvailee.

Lue lisää: Vantaa ennen ja nyt | Hiekkaharjun vanha vesitorni kätkee sisäänsä vielä vanhemman – erikoinen kaksoisrakenne on peruja 1970-luvulta

Mettisen mukaan urakka-aikaa on jäljellä maaliskuun loppuun asti. Hän uskoo, että purkutyöt saadaan hyvin hoidettua siihen mennessä. Purkutöiden urakoitsijana toimii Fortum Waste Solutions Oy.