Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannattaako nyt lähteä sieniretkelle Vantaalla ja missä ovat parhaat apajat? Näin vastaa sieniasiantuntija

Millainen on sienisato Vantaalla? Kannattaako nyt lähteä etsimään sieniä metsään?

Metsässä liikkuminen on terveellistä ja virkistävää, mutta syötävistä metsäsienistä haaveilevalle retki on kaikella todennäköisyydellä hukkareissu.

Sienitilanteen tunteva Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen kertoo, että Vantaan sienisato on nyt hyvin huono.

– Tällä hetkellä ruokasieniä ei löydy mistään Vantaan metsistä oman metsäsamoiluni sekä martoilta kuulemani perusteella.

Pikkaraisen mukaan sienisato on "olematon" koko pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

Muutama satunnainen sadekuuro ei vielä ole tilannetta pelastanut.

– Heinäkuussa tilanne näytti lupaavalta, muun muassa kantarelleja löytyi hyvin, mutta elokuun kuivat helteet pysäyttivät sienten kasvun. Muutama satunnainen sadekuuro ei vielä ole tilannetta pelastanut, Pikkarainen kuvailee.

Pikkaraisen mukaan satoerot eri puolilla Suomea ovat nyt suuria.

– Esimerkiksi Pohjanmaalla sienisato vaikuttaa erinomaiselta.

Pikkaraisen mukaan kaikki ei ole vielä menetetty Vantaan koko syksyn satoa ajatellen. Sienestäjien kannattaa toivoa sateisia, leutoja syyssäitä: sienet tarvitsevat sopivasti sekä kosteutta että lämpöä.

– Toivottavasti vielä syyskuun aikana saamme sateita ja sitä myötä syksyn sienisatoa, Pikkarainen summaa.

Vantaalta löytyy hyvän sienisadon aikaan useita hyviä ruokasieniä: muun muassa kantarelleja, tatteja, haperoita, rouskuja, orakkaita, mustatorvisieniä, suppilovahveroita ja vahakkaita.

– Käsitykseni mukaan yleisimpiä ovat kantarellit, suppilovahverot, orakkaat ja erilaiset rouskut. Hyvä näin, sillä ne ovat helposti tunnistettavia, erinomaisia ruokasieniä, Pikkarainen selvittää.

Entä missä Vantaan parhaimmat sieniapajat tavallisesti sijaitsevat? Pikkarainen ei lähde nimeämään yksittäisiä paikkoja Itä- tai Länsi-Vantaalta.

– Hyviä sieniapajia voi löytyä ihan mistä tahansa Vantaan metsistä. Eri sienilajit viihtyvät erilaisissa metsissä, hän kuittaa.