Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Vantaasta tulee pk-seudun voittaja, kun kaukolämpö kallistuu: vantaalaisille korkeintaan maltillisia hinnankorotuksia

Vantaasta tulee pääkaupunkiseudun voittaja, kun kaukolämmön hinta kohoaa, kertoo Helsingin Sanomat.

Vantaalaisille kuluttaja-asiakkaille on tulossa enintään maltillisia hinnankorotuksia inflaation ja maailmantilanteen vuoksi.

Sen sijaan Helsingissä kaukolämpö on jo nyt yli puolet hintavampaa kuin Vantaalla.

Kasvavat hintaerot selittyvät lehden mukaan Helsingin energiayhtiö Helenin ja Vantaan Energian lämmöntuotannon tavoilla.

Vantaan Energia on hyödyntänyt vahvasti kotimaista polttoainetta tuotannossaan.

Långmossebergenin jätevoimala polttaa 1,5 miljoonan pääkaupunkiseutulaisen sekajätteet, ja pian sen laajennuksessa käynnistyy teollisuuden ja kaupan kierrätykseen kelpaamattoman jätteen polttaminen.

Lisäksi Martinlaakson biovoimalaitoksessa poltetaan haketta, kierrätyspuuta ja teollisuudelta yli jäänyttä vaneria.

Lue lisää: Yritysten kierrätyskelvoton jäte palaa nyt Ojangossa – Lisäkapasiteetti pitää vantaalaisten kaukolämmön hinnan tasaisena

Yhtiö on myös investoinut Långmossabergenin suunniteltuun kuumakäsittelylaitokseen ja Kuusikonmäkeen tulevaan lämmön kausivarastoon.

Polttolaitosten ja investointien ansiosta on mahdollista, ettei Vantaan Energian tarvitse käyttää fossiilisia polttoaineita ensi talvena. Yhtiö on kuitenkin valmistautunut myös polttamaan silloin kivihiiltä.

– Vaikka hiiltä jouduttaisiin polttamaan, Vantaan Energian lämpö olisi silti alueen halvinta, sanoo HS:n haastattelema Vantaan Energian hallituksen puheenjohtaja Tommi Valtonen.

Lue lisää: Vantaan Energia ei ole korottamassa kaukolämmön hintaa – sen sijaan sähkön kuluttajahinnat kallistuvat

Vantaalla tarve fossiiliselle polttoaineelle ja sen käytön vaatimille päästöoikeuksille on pienempi kuin Helsingissä.

– Vantaalla tyypillisen kerrostalon kaukolämmön arvonlisäverollinen kokonaishinta on noin 76 euroa megawattitunnilta, kun Helenillä vastaava hinta on noin 125 euroa, Valtonen vertaa.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara myöntää lehdelle, että nykytilanne on Vantaalle suotuisa.

– Aikanaan Helsingin kaupunginhallitus kielsi Heleniä tekemästä tarjousta jätteenpoltosta, jonka seurauksena pääkaupunkiseudun jätteet poltetaan Vantaalla, hän kertoo.