Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus torppasi vantaalaisten valtuutettujen valituksen "käyttäytymissäännöistä" – näin se perusteli ratkaisuaan

Helsingin hallinto-oikeus ei tutki valitusta, joka koski Vantaan kaupunginvaltuuston päätöstä hyväksyä luottamushenkilöitä koskevat eettiset periaatteet. Päätöksestä valitti kaksi vantaalaista valtuutettua.

Toukokuussa hyväksytyt Vantaan kaupungin luottamushenkilöiden toimintaa ohjaavat eettiset periaatteet jäävät siten voimaan. Periaatteet ohjaavat jatkossa kaupunginvaltuutettuja ja myös lautakunnissa ja jaostoissa vaikuttavia kuntapäättäjiä.

Eettisten periaatteiden tarkoituksena on varmistaa, että luottamushenkilöt käyttäytyvät arvokkaasti ja muita kunnioittaen. Periaatteet koskevat myös käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa.

Eettisten periaatteiden hyväksymisestä tekivät Helsingin hallinto-oikeuteen valituksen kaksi perussuomalaista valtuutettua: Tuukka Saimen ja Juha Suoniemi. Valituksessa mainitaan muun muassa, että Vantaan kaupungin eettiset ohjeet ovat lainvastaisia, rajoittavat luottamushenkilöiden ilmaisunvapautta ja vaarantavat edustuksellisen demokratian.

Oikeus päätti jättää valituksen tutkimatta vedoten muun muassa siihen, että kaupunki on jo voimassa olevan lainsäädännön nojalla velvollinen toiminnassaan huolehtimaan siitä, että myös luottamushenkilön epäasialliseen käytökseen puututaan.

Periaatteiden hyväksyminen ei ollut toukokuussa valtuustossa läpihuutojuttu, vaan se herätti paljon keskustelua.

Osa valtuutetuista oli sitä mieltä, että jatkossakin hyvien tapojen ja Suomen lakien noudattaminen riittäisi. Useat perussuomalaiset valtuutetut arvelivat, että tarkoituksena on paimentaa luottamushenkilöitä kuin pikkulapsia.

Periaatteet hyväksyttiin äänestyksen jälkeen. Hyväksymistä vastaan äänestivät koko perussuomalaisten ryhmä ja Milad Dehghan (vkk.).

Lue myös: Osa Vantaan valtuutetuista pöyristyi uusista "käytösohjeista", joissa kielletään juorujen ja perättömien puheiden levittäminen – "Laitetaanko ohjeita rikkonut nurkkaan?"