Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa aikoo myydä lukuisia asuntoja ja kiinteistöjä – tällaisia kohteita on myyntilistalla

Vantaan kaupunki aikoo kaupata lukuisia omistamiaan asuntoja ja kiinteistöjä, joita se pitää itselleen tarpeettomina.

Vantaa panee myyntiin yhteensä 151 asuntoa, joita kaupunki on vuokrannut tavallisille asunnonhakijoille ja käyttänyt työntekijöidensä palvelusuhdeasuntoina. Lisäksi myyntilistalla on kokonaisia asuintaloja, jotka ovat valmistuneet 1950–90-luvuilla: Kielotie 42, Knaapinkuja 8 sekä asunto-osakeyhtiöt Vantaan Sepänpuisto ja Vantaan Katriinanrinne tontteineen.

Lue lisää: Vantaan kaupunki aikoo myydä yli 150 vuokra-asuntoa ja kokonaisia asuintaloja – Tuloiksi arvioidaan 50–100 miljoonaa euroa

Myytäväksi menevät myös Etelälahden ja Rauhanniemen leirintäalueet Vihdissä, Bjursin ulkoilualue Inkoossa, Kirkkonummen Vetokannas sekä Tallholmenin saari ja mökkialueet Sipoon Mölandetin ja Krokholmenin saarissa.

Kaupattavana on myös lukuisia sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen kiinteistöjä.

Myynnit pitää hoitaa viimeistään vuonna 2025.

Kaupunginhallitus näytti vihreää valoa alustavalle myyntilistalle maanantaina. Nyt kohteiden myyntiä aletaan valmistella tarkemmin.

Kaupunginvaltuuston on tarkoitus päättää osaltaan vielä ulkopaikkakuntien kohteiden myyntilistasta lähikuukausien aikana.

Vantaan kiinteistöjohtaja Antti Kari kertoo, että valtaosa asunnoista ja kiinteistöistä kaupataan vuosien 2023 ja 2024 aikana. Hinnoista ei ole vielä päätetty.

– Kaikkien kohteiden myyntihinta on yhteensä ehkä noin 50–100 miljoonaa euroa, Kari arvioi alustavasti.

– Kokonaissumma voi kuitenkin tuosta vielä nousta tai laskea. Summa riippuu paljon siitä, myydäänkö tontit kiinteistöjen mukana vai ei ja minkälaiset vuokrasopimukset kohteisiin saadaan solmittua, Kari selvittää.

Myyntien avulla kaupunki pyrkii tasapainottamaan talouttaan: samalla kun myyntitulot kasvavat, kunnossapitokulut pienenevät.

Monet kohteet aiotaan laittaa julkiseen myyntiin, mutta osa niistä myytäneen suoraan yleishyödyllisille toimijoille, kuten kaupungin vuokrataloyhtiölle VAV:lle ja Uudenmaan virkistysalueyhdistykselle.

Kaupunki aikoo myös myydä sosiaali- ja terveydenhuollon toimitilansa sen jälkeen, kun se on ensin vuokrannut ne Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Myyntikohteiden joukossa ovat muun muassa Havukosken ja Vantaankosken paloasemat, Katriinan sairaala sekä Korson ja Länsimäen terveysasemat.

–Myynnit pitää hoitaa viimeistään vuonna 2025, Kari kertoo.

Kaupunki ei voi enää toimia hyvinvointialueen vuokranantajana vuonna 2025 loppuvan siirtymäajan jälkeen hyvinvointialueisiin liittyvistä lainsäädännöllisistä syistä.