Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Poliisi tutkii rikosvyyhtiä: nuoria kiristetty somessa intiimeillä kuvilla ja videoilla – uhreilta vaadittu jopa tuhansia dollareita

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii rikosvyyhtiä, jossa nuoria on kiristetty maksamaan huomattavia summia somekanavien viestialustoille ladattujen ja siellä jaettujen valokuvien ja videoiden avulla.

Poliisin tutkittavaksi on tullut kymmenkunta tällaista kiristystapausta viime kevään ja tämän syksyn välillä.

– Nuoret, näissä tapauksissa pääsääntöisesti pojat, on saatu ottamaan itsestään kuva tai video, jossa näkyy henkilön kasvot ja intiimialue ja lähettämään se sosiaalisen median kanavissa yksityisviestinä, kertoo tiedotteessa rikosylikonstaapeli Eija Valonen Itä-Uudenmaan poliisin lapsirikostutkinnasta.

Tämän jälkeen nuoria on kiristetty maksamaan useita satoja, jopa tuhansia dollareita rahaa tai muuten kuvat jaetaan ja lähetetään nuoren käyttämästä somekanavasta poimituille ystäville ja lähipiirille.

Näitä keskusteluja on käyty pääosin englanniksi. Poliisin mukaan tekijöiden jäljet johtavat ulkomaille sähköpostien ja ip-osoitteiden tietojen perusteella.

Yksittäisillä tekijöillä ip-osoitetiedot vievät moneen eri maahan.

– Poliisi kehottaa nuoria tarkoin harkitsemaan, mitä ja minkälaisia kuvia somekanaviin sekä yksityisiin keskusteluihin itsestään laittaa, Valonen painottaa.

– Kannattaa myös tutustua omien sometiliensä yksityisyysasetuksiin ja tarkistaa, miten julkisia tilit ovat. Oma seuraajapiiri kannattaa tarkoin harkita ja rajata, eli on hyvä tarkistaa, kenellä kaikilla on pääsy katsomaan henkilön omia julkaisuja ja kuka pystyy laittamaan sinulle viestiä, Valonen sanoo.