Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harmittaako ankanuntuvien käyttö talvitakkien täytteenä? – Erikoinen idea palauttaa yli sata vuotta vanhan keksinnön taas käyttöön

Suomalaisyritys on ryhtynyt tutkimaan osmankäämien höytyviä tyynyjen ja talvitakkien täytteenä. Tarkoituksena on korvata untuvan ja polyesterin täyteainekäyttö ekologisemmalla vaihtoehdolla, kertoo Aalto-yliopisto tiedotteessaan.

Asialla on höytyvätäytettä kehittävä Fluff Stuff, joka parhaillaan automatisoi osmankäämin keräystä ja höytyvän irrottamista kukinnosta. Yritys myös tutkii materiaalin lämpöominaisuuksia ja mahdollisia allergeeneja.

Eettisyyden osalta osmankäämi pesee untuvan, joka on ankanlihatuotannon lisätuote. Polyesteritäytteeseen verrattuna sen vahvuus on ekologisuus.

Osmankäämihöytyvä on täysin biohajoava, vegaaninen, myrkytön eikä siitä irtoa ympäristöön haitallisia mikromuoveja.

Höytyvätäytteet eivät kuitenkaan ole uusi keksintö, vaan vielä 1900-luvun alkupuoliskolla Suomessa täytettiin osmankäämin siemenhöytyvällä muun muassa tyynyjä ja pelastusliivejä.

Toisen maailmansodan jälkeen öljyteollisuus alkoi tarjota halpaa raaka-ainetta polyesterin valmistukseen ja osmankäämitäytteet unohdettiin.

Osmankäämin viljely käytöstä poistetuilla turvesoilla auttaisi myös hillitsemään ilmastonmuutosta ja loisi ekologisesti kestävän tulonlähteen maanomistajille ja viljelijöille.