Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksaisitko? Helsingissä pizzan hinta hipoo paikoin jo 30 euroa ja siihen on syynsä – ”20 euroa pizzasta on jo aika paha”

Helsingissä myydään lähes 30 euroa maksavia pizzoja. Halvallakin pääsee yhä.

Pizzerioiden ruokalistoja lukiessa moni saattaa hieraista silmiään. Normaalikokoisen pizzan hinta on useassa helsinkiläisessä ravintolassa yli 20 euroa. Muutamissa paikoissa lähestytään jopa 30 euron rajaa.

Makkaratalossa sijaitseva Napule joutui nostamaan pizzojen hintaa keväällä. Kolme pizzaa rikkoi 20 euron rajan.

– Vähän tuli mietittyä, miten ihmiset suhtautuvat. Tämähän on vain pizzaa. Negatiivista palautetta ei ole kuitenkaan tullut. Ihmiset ymmärtävät syyn, sanoo ravintolapäällikkö Adrianne Greenberg.

Lue myös: Vantaan lounaspaikoilla alkoi uusi arki – Nyt huolettaa raaka-aineiden hinnanousu

Ravintolat kertovat kohonneiden hintojen syyksi paitsi kallistuneet raaka-aineet myös kuljetuskustannukset ja keskustan kovat vuokrat.

– Meillä raaka-aineista 90 prosenttia tuodaan Italian Napolista. Tomaattikastikkeen hinta nousee jatkuvasti. Hintojen uudet korotukset ovat harkinnassa, Greenberg kertoo.

Lounaalla Napulen hinnat ovat edullisemmat. Mirjam Gamrasni, 40, tilasi 11,30 euroa maksaneen Margheritan. Tuukka Kostamon, 42, syömässä 15 euron pizzassa oli runsaasti ilmakuivattua kinkkua.

– 11 euroa Margheritasta on vähän. 15 euroa on hinta, jota voi Helsingin keskustassa odottaa, Kostamo pohtii.

Oliiviöljyn ja jauhojen hinnat ovat nousseet huimasti.

Gamrasni sanoo, että hänellä kipuraja pizzan hinnassa menee noin 20 eurossa.

– 20 euroa on jo aika paha. Sitä kalliimmassa pitää olla jotain erikoista ja autenttista, kuten tryffeliä tai bufala-mozzarellaa.

Suositussa Capperi-ketjussa pizzojen keskihinta asettuu hieman yli 20 euroon. Ainoa alle 16 euron pizza on Margherita (13,50 e), joka sisältää tomaatteja, mozzarellaa ja basilikaa. Kallein on 27 euron Frutti Di Mare. Siinä tomaattikastikkeen päälle laitetaan muun muassa erilaisia rapuja, sinisimpukkaa ja sisilialaista appelsiinia.

– Nostimme hintoja tammikuussa. Tällä hetkellä korotuspaineita ei ole. Erityisesti jauhon ja tomaatin hinnat ovat nousseet, sanoo Capperin Minna-Marja Keränen.

Lue myös: Kisa alkoi: löytyykö Suomen paras lounasravintola Vantaalta? Näin huippukokki Harri Syrjänen kommentoi menestyjiä

Pursimiehenkadulle tammikuussa avatussa Forzassa pizzojen hintaa nostavat luksustäytteet. Tryffelillä maustetusta ja kukan terälehdillä koristellusta Salame e tartufosta täytyy pulittaa 26 euroa. Ilmakuivattu ja savustettu tonnikala sekä erilaiset juustot tekevät Puttanescasta 24 euron pizzan. Margherita maksaa Forzassa 17 euroa.

Forzan perustaja Salla-Maria Platania sanoo, ettei ravintola yritäkään kilpailla hinnoilla.

– Meidän pizzoistamme suurin osa maksaa jo yli 20 euroa, ja tiedämme, että se on enemmän kuin jossain muualla, mutta panostamme myös todella raaka-aineisiin ja oikeaan valmistusprosessiin.

Asiakkaat maksavat Platanian mukaan hinnan mielellään, koska ravintola pyrkii tarjoamaan illalliselämyksen.

–  Toki lounasaikaan asiakkaat usein etsivät edullisempia vaihtoehtoja. Emme kuitenkaan halua alkaa käyttää huonompia raaka-aineita tai puolivalmisteita.

Hinnat Forzassa ovat olleet avaamisesta lähtien samat. Nyt korotuspaineita kuitenkin on, mutta ainakin suosituimpien pizzojen hinnat pidetään nykyisellään.

– Kaikkien raaka-aineiden hinnat ovat kevään jälkeen nousseet huimasti. Erityisesti olemme huomanneet tämän oliiviöljyn, leikkeleiden sekä jauhojen hinnoissa.

Yrjönkadun illallisravintola Pjazzan listalla on viisi pizzaa, hinnoiltaan 16–21 euroa.

– Pizzat nähdään Suomessa yhä pikaruokana, eikä niin paljon illallisannoksena kuten Italiassa, jossa lounaat ja illalliset nautitaan pitkän kaavan mukaan. Tästä syntyy se stereotyyppinen käsite edullisemmasta annoksesta, mikä voi herättää ihmetytystä, sanoo operatiivinen johtaja Polina Nevaeva.

Napolilaisen pizzabuumin Helsingissä vuonna 2017 aloittaneessa Via Tribunalissa hinnat ovat ainakin toistaiseksi alle 20 euroa. Esimerkiksi Kallion ravintolasta saa ilman juustoa valmistetun Marinaran 13 eurolla. Kalleimmista pizzoista pyydetään 18 euroa.

Isommista ketjuista Classic Pizzalla on muutamia yli 20 euron pizzoja. Niissä on käytetty äyriäisiä, kalaa tai esimerkiksi poroa ja lakkahilloa. Margherita maksaa kympin.

Helsingin halvimmista pizzoista tunnetussa Kontulassa hinnat on tällä hetkellä halvimmillaan jopa vain viisi euroa.