Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä kansalaistaito voi pelastaa henkesi, vinkkaa erikoislääkäri – Älykellon sydänfilmi voi riittää diagnoosiin

Tunnetko oman pulssisi? Kannattaisi, sanoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sydän- ja keuhkokeskuksen rytmikardiologian ylilääkäri Pekka Raatikainen perjantaiaamuisessa tiedotustilaisuudessa.

– Rytmihäiriö voi olla huomaamaton eli se ei aiheuta tykytystuntemuksia, Raatikainen perusteli.

Rytmihäiriöt ovat yleensä vaarattomia, mutta voivat olla myös merkki hengenvaarallisesta sydänvaivasta.

– Sydänliitolla on ollut hyvä kampanja, että yritettäisiin tehdä tästä kansalaistaito ja kaikki opettelisivat tunnustelemaan pulssiaan. Se on erittäin tärkeää, kun aletaan mennä yli 60 ikävuoteen, Raatikainen sanoi.

Oman sykkeensä voi tunnustella joko ranteesta tai kaulalta.

Ranteesta pulssin tuntee hyvin peukalon tyvestä. Kaulalta on Raatikaisen mukaan tärkeää tunnustella vain toiselta puolelta, että ei ryhdy kuristamaan itseään.

– Täytyy reagoida, jos pulssitaso muuttuu eli se on yhtäkkiä huomattavasti normaalia nopeampi tai hitaampi – tai eteisvärinän suhteen ennen kaikkea jos se onkin erittäin epäsäännöllinen. Silloin kannattaa toistaa tunnustelu ja jos se jatkuu edelleen, hakeutua sydänfilmiin oireen aikana.

– Pulssin tunnustelulla ei voi tehdä eteisvärinä- tai rytmihäiriödiagnoosia, mutta se on erinomainen seulontamenetelmä.

Kun sykettään seuraa säännöllisesti, oppii huomaamaan muutokset. Aluksi kannattaa kuitenkin Raatikaisen mukaan laskea sydämenlyöntejä puolen minuutin ajan. Kun luvun kertoo kahdella, tietää, montako kertaa sydän lyö minuutissa.

Hyvä väline oman sydämen rytmin seuraamiseen ovat myös älykellot, Pekka Raatikainen sanoi.

Älykello voi toimia samaan tapaan kuin pulssin tunnustelu sormin, mutta monet edistyneet kellot ottavat jopa sydänfilmiä.

– Jos saamme hyvälaatuisen puolen minuutin rekisteröinnin sydänfilmistä ja siinä on esimerkiksi eteisvärinä tai muu rytmihäiriö, sen perusteella lääkäri voi jo lähteä suunnittelemaan hoitoa, Raatikainen kertoi.

Hän sanoikin kehottavansa potilaitaan lataamaan sydänfilmisovelluksen, jos heillä on siihen sopiva älykello.

Voit katsoa koko tiedostustilaisuuden alta. Jos video ei näy, klikkaa tästä ja siirryt Youtube-palveluun.