Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU-gallup: Lähes puolet suomalaisista ei halua 17-vuotiaita auton rattiin lainkaan

Vain noin joka seitsemäs (15 prosenttia) suomalainen kannattaa sitä, että 17-vuotiaat voisivat saada henkilöauton ajokortin vanhempien suostumuksella. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista.

33 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että 17-vuotiaan pitäisi voida saada ajokortti poikkeusluvalla eli nykykäytäntöä pitäisi jatkaa.

47 prosenttia on sitä mieltä, että 17-vuotiaille ei pitäisi myöntää lainkaan ajokorttia. Viisi prosenttia ei osannut ottaa kantaa asiaan.

– Suomalaiset ymmärtävät, että alaikäisille myönnettyihin ajokortteihin liittyy liikenneturvallisuusriskejä. Kansalaisten mielestä liikenneturvallisuus on tärkeämpi asia kuin 17-vuotiaiden liikkumistarpeet, sanoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen Uutissuomalaiselle.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin erityisasiantuntija Elina Uusitalo arvioi jutussa, että suomalaisten melko kielteisiä asenteita 17-vuotiaiden ajokortteja kohtaan selittävät lähinnä nuorten kuljettajien yksittäiset kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet, jotka ovat saaneet paljon julkisuutta.

– Tässä näkyvät huolet, joita alaikäisten liikennekäyttäytymiseen yleisesti liitetään, Uusitalo sanoo.

Lakiesitystä, jossa esitetään nykyisestä poikkeuslupamenettelystä luopumista, käsitellään eduskunnassa tänä syksynä.

Verkkokyselyyn vastasi 1 000 suomalaista elokuussa. Tutkimuksen kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.