Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kettuhavainto Kuninkaalassa, Martinlaaksossa, Tikkurilassa, Viertolassa – "Olen saanut ainakin kymmenen puhelua kolmijalkaisesta ketusta"

Vantaalainen riistamies tietää ketun napanneen saalikseen lemmikkikissoja.

Kielotien ja Lummetien kulmassa Tikkurilan keskustassa on iso rakennustyömaa. Korkeaan asuinrakennukseen muuttaa uusia asukkaita. Samaan aikaan talon pihan poikki vilistää jo aiemmin Tikkurilan hyväksi asuinpaikaksi ilmeisesti todennut kettu.

Samalla viikolla hyvinvoivalta näyttävä repolainen juoksee pihan poikki Viertolassa, ja lajitoveri vilahtaa pensasaidan alle kivenheiton päässä Martinlaakson asemasta. Pari päivää myöhemmin kettu kuikuilee sopivaa hetkeä ylittää tie Kuninkaalassa lähellä Kehä III:a.

Vantaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Juhani Laitinen ei kummastele havaintojen runsautta. Kettujen lisääntyminen Vantaalla on looginen seuraus siitä, että ketuille riittää ruokaa. Harvassa taitavat olla ne vantaalaiset, jotka eivät ole kuluneen viikon aikana nähneet citykania tai rusakkoa.

– Kaupungissa ketulle on jopa paremmin ravintoa kuin ”oikeassa luonnossa”, Laitinen sanoo.

Kettu nappaa ruoakseen paitsi villikaneja ja rusakkoja myös fasaaneja, rottia ja valkoposkihanhien poikasia.

Ketut lisääntyvät myös siksi, että niiden viholliset ovat kaupungissa vähissä. Luonnossa kettu on Laitisen mukaan arka mutta kaupungissa siitä on tullut rohkea. Kaupunkiketut ovat myös oppineet varomaan autoja. Auton alle niitä jää lähinnä moottoriteillä.

Metsästyskään ei koidu kaupungissa ketun kohtaloksi.

– Olen saanut ainakin kymmenen puhelua kolmijalkaisesta ketusta. Ihmiset soittavat, että tulkaa lopettamaan se, mutta emme me voi mennä jahtaamaan kettua keskelle asutusta, Laitinen sanoo.

Vantaan Sanomat kertoi muutama vuosi sitten pientä koiraa Tikkurilan kupeessa katselleesta ketusta. Onko kettu uhka lemmikkieläimille?

– Aiemmin kun kissoja oli paljon vapaana, kettu kävi niitä omalla asuinalueellani Kivistössä nappaamassa. Kettu saalistaa rusakoita, joten miksei se periaatteessa voisi napata myös pienen koiran. En ole sellaisesta kyllä koskaan kuullut, Laitinen vastaa.

Lue myös:

Kettu jahtasi pientä koiraa Keravanjoen rantatiellä – Professori: Koiralla ei ollut tilanteessa villieläimen lukutaitoa

Vantaan oma Mr. Fox jolkotteli kaikessa rauhassa rakennusmiesten ohi lounasaikaan – lukijan ottamassa kuvasarjassa vilkahtelee paksuhäntäinen repolainen

Kettu asettui Pyhän Laurin kirkon pihapiiriin – Lehti: Kirkon väki pisti pystyyn nimikilpailun