Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pelipaita päälle ja näyttelyyn – kaupunginmuseon urheilunäyttelyssä pääsee liikkumaan ja testaamaan eri lajeja

Kaupunginmuseon urheilunäyttely kutsuu toiminnallisuudellaan vierailijoita osallistumaan.

Pukukopin musiikki pumppaa kroppaan tsemppihenkeä. Vantaalaisten seurojen peliasut roikkuvat valmiina kaapissa. Viereisen huoneen suihkun vierestä on muutaman askeleen matka kentälle. Sieltä löytyy jääkiekkomaali, koripallokori, urheilupyörätuoli sekä liuta erilaisia palloja, mailoja ja kiekkoja.

Paikka ei kuitenkaan ole urheilutalo tai liikuntahalli vaan Vantaan kaupunginmuseo. Uudessa Paikoillenne, valmiit, HEP! -näyttelyssä kävijät pääsevät tutustumaan Vantaan urheilu- ja liikuntahistoriaan lasten ja nuorten näkökulmasta. Muistojaan ovat jakaneet niin entiset kuin nykyiset urheilijat sekä kaupunkilaisetkin.

Näyttelyn myötä kaupunginmuseon tilana toimiva vuonna 1862 rakennetun asemarakennuksen sisätilat ovat kokeet melkoisen muodonmuutoksen. Esimerkiksi kolmekymmenneliöinen entinen odotussali toimii nyt liikuntasalina, jossa museovieraat voivat koittaa eri urheilulajeja.

– Ajatus on, että täällä pääsee liikkumaan ja testailemaan. Olemme koittaneet ottaa huomioon eri lajeja mahdollisimman monipuolisesti, kertoo museoamanuenssi Maiju Hautamäki.

Toiminnallisuus on näyttelyssä keskeisessä roolissa.

– Tuntuisi vähän hassulta tehdä urheilunäyttely, jossa pelkästään voi lukea, toteaa museoamanuenssi Anni Rissanen.

Tunne on aina läsnä urheilussa, oli laji mikä tahansa.

Liikuntasalin seinällä on Vantaan kartta. Jokaiselle kaupunginosalle on valittu sen urheilutaustaa edustava kuva. Keimolaa kuvaavat moottoriurheilu ja Asolan kohdalla on Elmon liikuntapuiston havainnekuva. Seutulassa pikkupojat seuraavat ulkomaalaisten urheilijoiden saapumista vuoden 1952 Helsingin olympiakisoihin.

Hautamäki muistuttaa kartan kuvien olevan vain poimintoja. Valinnanvaraa olisi yllin kyllin.

Näyttely tuo esiin myös nuorten liikunnalle tärkeät tukijat, vanhemmat ja muun lähipiirin. Heidän tekemästään talkootyöstä kertovat loputtomasti pyörivä pesukone ja pyykkinaru pelikamoja varten sekä myyjäisten klassikkoleivonnaisia edustavat mokkapalat.

Yläkerran Sattuma-huoneessa pääsee tutustumaan urheilijoiden uskomuksiin hyvän suorituksen varmistamiseksi. Usein varusteet puetaan päälle tarkasti samassa järjestyksessä ennen ottelua.

Näyttelyä varten tehtyjen haastattelujen mukaan nuoremmille urheilijoille on tärkeää, että oman seuran maskotti kulkee mukana kisoissa, kertoo Anni Rissanen. Muutama läpi urheilu-uran hyvää onnea tuonut maskotti asustaa nyt Sattuma-huoneen vitriineissä.

Kierroksen päätteeksi kävijä pääsee kaukaloon, jonka laidan puhekuplista sekä seinän videonäytöltä kuvastuvat liikuntaan kuuluvat ilon ja pettymyksen tunteet. Lopuksi voi kavuta palkintopallille.

– Tunnehan on aina läsnä urheilussa, oli se mikä laji tai penkkiurheilu tahansa, Hautamäki summaa.

Anni Rissanen kertoo ajatuksen näyttelystä tulleen esiin ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten. Toteuttaminen alkoi varsinaisesti vuonna 2020, jolloin aloitettiin haastattelujen kerääminen.

Vanha ja suojeltu rakennus tilana asettaa omat haasteensa. Esimerkiksi mitään ei saa kiinnittää suoraan alkuperäiseen seinään vaan ne on ensin "koteloitava" toisella seinällä, kertoo Hautamäki. Myös liikuntasalin ikkunat ovat suojatut verkolla ja tarjolla olevat pallot ovat pehmeitä.

– Näiden haasteiden kanssa täällä aina pelataan, mutta onhan tämä uniikki ympäristö.

Maiju Hautamäki haluaa, että vierailu näyttelyssä ravistelisi käsitystä perinteisestä museokäynnistä. Näyttely ei ole pelkää seinille tuijottelua.

– Toivon, että pystymme innostamaan ihmisiä osallistumaan, hyppimään sekä pomppimaan ja siten tekemään oikeasti hauskan museokäynnin.

Paikoillenne, valmiit, HEP! -näyttely Vantaan kaupunginmuseossa 13.8. 2023 asti. Vapaa pääsy.