Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalta lähtee avustusrekka, joka vie 15 000 kiloa tarvikkeita hylätyille lemmikeille Ukrainaan – "Hirveä paikka eläimelle"

Varistosta lähtee tiistaina kohti Ukrainaa eläinten avustustarvikkeita sisältävä rekka.

Kyseessä on Eläimille apua – ilman rajoja ry:n operaatio.

Ukrainaan kuljetetaan yhteensä 15 000 kiloa tarvikkeita, jotka annetaan lahjoituksina sodan keskelle jääneille lemmikkieläimille.

– Lastista 80 prosenttia on koiran kuivamuonaa, 10 prosenttia kissan kuivamuonaa ja 10 prosenttia muita tarvikkeita, kuten ruokakuppeja, häkkejä ja kantolaatikoita. Lähetyksen kaupallinen arvo on noin 70 000 euroa, kertoo yhdistyksen puuhanainen Carina Lintula.

Tarvikkeet on saatu lahjoituksina eri puolilta Suomea erilaisilta yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä, jotka ovat jättäneet avustuksia eläinliikkeiden keräyksiin.

– Suurin osa on tullut yksityishenkilöiltä: se on uskomaton määrä! Emme olisi ikinä osanneet kuvitella, Lintula hämmästelee.

Aiemmin sodan aikana yhdistys on lähettänyt seitsemän rekallista eläinavustuksia Ukrainaan Helsingin Konalasta. Ne ovat sisältäneet yhteensä 120 000 kiloa tavaraa, valtaosin koiran ja kissan kuivamuonaa.

Ukrainassa monet lemmikkieläimet on jätetty oman onnensa nojaan.

Suurin osa on tullut yksityishenkilöiltä: se on uskomaton määrä!

– Eläimiä on hylätty bussi- ja juna-asemille, kun ihmiset eivät ole saaneet ottaa niitä mukaan paetessaan sotaa. Se on järkyttävää. Hirveä paikka sekä omistajalle että eläimelle, Lintula kuvaa.

Rekka vie tarvikkeita pääosin lemmikeille, jotka on otettu huostaan "shelttereihin". Näissä voi olla hoidettavana jopa satoja kulkukoiria.

Tiistaina lähtevä rekka suuntaa ensin Vuosaaren kautta Saksan Travemündeen, josta se jatkaa Hollantiin. Sieltä se etenee edelleen Puolaan, jossa kuorma puretaan pakettiautoihin. Pakut toimittavat lahjoitukset eri paikkoihin Kaakkois-Ukrainaan.

Kuljetukset hoidetaan Hollannin suurimman ja vanhimman eläinsuojeluyhdistyksen House of Animalsin avulla.

– Avustustarvikkeita viedään muun muassa Odessan seudulle. Lopullisia paikkoja emme tiedä turvallisuussyistä, mutta saamme muutaman viikon kuluttua heiltä valokuvia tarvikkeiden jakelusta, Lintula kertoo.

House of Animals rekisteröi avunsaajat, ja jokainen heistä kuittaa saamansa avustukset.

– Näin yritetään välttää sitä, että ruoat joutuisivat mustaan pörssiin, Lintula tähdentää.

Eläimille apua – ilman rajoja ry perustettiin, kun Ukrainan sota syttyi viime helmikuun lopulla.

– Päätimme, että yhdistys aktivoituu silloin, kun jossakin on eläimiä ihmisen luomassa kriisissä ja pystymme niitä jotenkin auttamaan. Eläimille apua Ukrainaan on ensimmäinen projektimme, Lintula selvittää.

Yhdistys toimii pelkästään lahjoituksien varassa, ja kaikki sen jäsenet tekevät töitä ilmaiseksi.

– Kun ensimmäinen lähetys lähti, meistä kukaan ei osannut edes kuvitella, että puoli vuotta myöhemmin olisimme lähettämässä kahdeksatta rekkaa Ukrainaan, Lintula sanoo.

Yhdistyksen yhteistyökumppanina Ukrainassa on toiminut myös muun muassa brittiläinen Breaking the Chains -järjestö.

– Tämä on jakanut lahjoituksia tosi pahoihin paikkoihin ja auttanut sieltä loukkaantuneita koiria ja kissoja turvallisemmille alueille.

Varistosta lähtevä rekka on vuokrattu Flowertrucks Oy:n Vantaan-terminaalista.

Parhaillaan yhdistys etsii Vantaalta vakituista varastoa, johon voidaan kerätä joulukeräyksen lahjoituksia lokakuun lopusta lähtien.

– Aiomme lähettää seuraavan rekan Varistosta Ukrainaan joulukuun alkupuolella. Tällä kertaa tarkoitus on kerätä myös lämpöeristepatjoja eläimille, sillä Ukrainassa on hirveä pula energiasta, Lintula kertoo.

Oikaistu 14.9. 2022 klo 13.09: korjattu tekstiin, että rekka suuntaa ensin Vuosaaren kautta Saksan Travemündeen, eikä Länsisatamasta Tallinnaan.