Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Mopopojat ajelivat Tikkurilassa jo 1970-luvulla ja ilman kypärää – tältä näytti oman aikansa suosittu "nuorisomopo"

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluva ryhmäkuva on otettu noin 50 vuotta sitten Tikkurilassa. Nuorisoa on kokoontunut Kielotien ja Asematien risteykseen, uuden terveysaseman rakennustyömaan viereen. Taustalla näkyy Tikkurilan Elanto ja oikealla kyltti rakenteilla olevasta Vantaan Kauppalantalosta eli virastotalosta osoitteessa Kielotie 13.

Kuvan nuoret ovat ajan mukaan muodikkaita. Kaikilla on levenevät lahkeet ja pidemmäksi kasvaneet tukat, yhdellä myös Hai-saappaat. Pukeutumisen ohella tärkeä osa 1970-luvun nuorisokulttuuria olivat mopot, joilla pääsi itse liikkumaan vapaammin. Kuskeilla ei kuvassa ole kypärää, eikä 1970-luvulla niiden käyttö ei vielä ollutkaan pakollista. Mopoilijoille kypäräpakko tuli tieliikennelakiin vasta vuonna 1982.

Etualan nuorisomopot ovat 1970-luvun alun uutuuksia, kevytmoottoripyörän näköisiä mopoja. ”Arvaa: mopo vai moottoripyörä?” luki suomalaisen Soliferin valmistamien mopojen mainoksessa, jossa niiden muotoilua myös kuvailtiin vauhdikkaan japanilaistyyliseksi.

Lue myös: Mopoilevien nuorten edustaja kommentoi uutta lakia – "Ihan ookoo, että poliisi puuttuu ajoon, jonka tarkoituksena on vain kiusanteko"

Uusien mallien tuotanto alkoi vuodesta 1970, jolloin mopojen eli moottoripolkupyörien poljinpakko päättyi. Mopoissa oli polkimien sijaan moottoripyörän jalkatapit ja käynnistys sekä kahvavaihteen tilalla jalkavaihteet. Niitä markkinoitiinkin mopoina, joista voi myöhemmin tehdä moottoripyörän.

Etummainen valkoinen Solifer 4-speed on uuden mallin ensimmäinen vuosimalli 1970, keskimmäinen pari vuotta uudempi. Taaimmainen motocrosspyörä sen sijaan on vanhempaa 1960-luvun Solifer Speed -sporttimallia.

Lue myös: Vantaa uusii moposäännöt: Mopot ohjataan nyt autojen sekaan

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.