Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talon ostaja, vältä ainakin nämä virheet – "Usein ostetaan juuri senhintainen talo kuin pankki antaa lainaa"

Moni haaveilee vanhasta talosta, mutta romanttisten haaveiden lisäksi talokaupoilla kannattaa muistaa realismi. Näin sanoo kokenut kuntotarkastaja Antti Heimlander Raksystemsistä.

Hän kertoo näkevänsä työssään paljon epärealistisia käsityksiä remontoinnin vaatimasta ajasta ja rahasta.

– Ajatusmaailma monella on, että remontti tehdään muutamassa illassa ja muutamalla tonnilla.

Todellisuudessa kokemattomalta remontoijalta voi mennä muutamaa iltaa pitempään pelkkään purkamiseen. Vanhan talon ongelmat harvemmin myöskään ratkeavat muutamilla tuhansilla.

– Omaa osaamista ja aikaa tuppaa helposti yliarvioimaan. Helposti ajattelee, että kaikkihan nämä itse pystytään tekemään ja todellisuus on usein se, että joko aika tai taito ei riitä ja silloin kustannukset ovat heti ihan jotain muuta kuin vain materiaalit, Heimlander toteaa.

Vanhaa taloa ostaessa pitää mahdollisimman tarkkaan selvittää, mihin on ryhtymässä, ja varauduttava remonttikuluihin, Antti Heimlander korostaa. Tilanne on hankala, jos talo vaatii suuria korjauksia, mutta remontin teettämiseen ei saa lainaa eikä remonttia pysty itse tekemään.

– Usein ostetaan juuri senhintainen talo kuin pankki antaa lainaa. Sitten kun hetken päästä todetaan, että pitää tehdä muutakin kuin laittaa laminaattia ja vaihtaa keittiökaapit, ollaan pulassa. Vanhojen talojen kohdalla pitää aina varautua siihen, että korjauksiinkin menee rahaa. 1970-luvunkin talot lähestyvät jo 50 vuoden ikää.

Usein ostetaan juuri senhintainen talo kuin pankki antaa lainaa.

Antti Heimlander, Raksystems

Jos vaikkapa rintamamiestalon edelliset remontit on tehty 1980-luvulla, päivityksen tarvetta on väistämättä paljon. Mitä vanhempia rakenteet ovat, sitä enemmän niillä on ollut aikaa vaurioitua.

Menneinä vuosikymmeninä myös rakennusmääräykset ovat olleet erilaisia: esimerkiksi märkätilojen vedeneristyksiä on alettu vaatia vasta aivan 1990-luvun lopussa.

Heimlanderin mukaan tärkeintä olisi suunnittelu: jos rakenteista löytyy laajoja vaurioita, ennen niiden korjaamista pitäisi selvittää koko talon kunto ja kaikki remonttitarpeet.

– Usein kun löytyy ensimmäinen ongelma, se korjataan miettimättä, mitä kaikkea muuta on. Sitten on käytetty 50 000 euroa ulkoseinien alaosien ja salaojien korjaamiseen ja tajutaan, että pitääkin vielä korjata myös märkätilat, vesikatto, ikkunat ja lämmitysjärjestelmä. Korostaisin kokonaisuuden hallintaa.

Realismia vaaditaan myös vanhan talon myyjältä. Kaikista vaurioituneista rakenteista ei välttämättä aiheudu terveyshaittaa, mutta ne todennäköisesti vaikeuttavat myyntiä.

– Kannattaa muistaa, että ostotilanteeseen tulevat ostajan ja myyjän lakisääteiset vastuut. Vaikka itse hyväksyisi paljonkin asioita, se ei tarkoita, että muut hyväksyisivät, Antti Heimlander toteaa.

Vanhoissa taloissa on usein asunut vanhoja ihmisiä, jotka eivät ole kokeneet remontointia tarpeelliseksi.

Talossaan vuosikymmeniä asunut on voinut tottua vaikkapa siihen, että makuuhuoneen seinä jäätyy sisältä talvisin. Uudella omistajalla voi kuitenkin olla toisenlainen vaatimustaso. Silloin talokaupasta voi tulla kiistaa jälkikäteen.

Vanhojen talojen ongelmat eivät silti tarkoita, etteikö vanhaa taloa kannattaisi ostaa, Antti Heimlander sanoo.

– Vanha talo voi olla oikein hyvä ostos, jos hinta on kohdallaan ja talo on itselle sopiva. Se, että talossa on korjausvelkaa, ei ole mikään ongelma, jos se huomioidaan hinnassa. .

Heimlander pitää kuitenkin hankalana sitä, että talon hinnasta yleensä käydään suurimmat keskustelut ennen kuin sen kunto on selvillä.

– Kaiken järjen mukaan talon kunnolla pitäisi olla hyvin suuri merkitys.

Heimlanderin mukaan tilanne on kuitenkin viime vuosina muuttunut: kuntokartoituksia ja -tutkimuksia tehdään vuosi vuodelta aikaisemmassa vaiheessa kaupantekoa.

– Iän ja kunnon vaikutus rakennusten hintaan on myös kasvanut. Aikoinaan 50 vuotta vanha talo saattoi olla vain muutaman kymppitonnin halvempi kuin uusi. Parikymmentä vuotta sitten omilla kotikulmillani 50-luvun talot maksoivat jopa 180 000 ja uudemmat jonkin verran yli 200 000 euroa. Nythän tilanne on muuttunut niin, että uudemmat talot maksavat aina yli 300 000 euroa ja vanhojen hinnat alkavat reilusta 100 000 eurosta.

Heimlander asuu Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella.