Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tavis voi päästä Vantaan maratonin vaatimaan kuntoon vain parissa viikossa – juoksuvalmentaja antaa vinkit

Ylästössä asuvalle Aki Nummelalle juokseminen on elämäntapa.

Vantaa maratonille on aikaa kolme viikkoa ja osallistuminen puolimaratonille polttelee mielessä. Onko taviksen mahdollista päästä puolimaratonin vaatimaan kuntoon muutamassa viikossa, juoksuvalmentaja Aki Nummela?

– Kyllä, mutta toki se vaatii, että on harrastanut edes jotain liikuntaa viime aikoina. Sohvanpohjalta ei ole realistista nousta maratonkuntoon näin lyhyessä ajassa.

Hyödynnetään Ylästössä asuvan huippujuoksijan tietopankkia ja kokemusta kaikkien liikunnallisten tavisten iloksi. Nummela listaa vinkkejä, joilla juoksukuntoaan voi kohottaa jopa puolimaratontasolle muutaman viikon aikana. Ei haittaa, vaikka et ole juossut ennen tätä, jos jotain liikuntaa on kuulunut viikkoihin, kuten pyöräilyä, kävelyä, uintia, jumppaa tai kuntosalia.

1. Juoksukunto on todella paljon kiinni juoksijan henkilökohtaisista ominaisuuksista. Jotkut lahjakkaat ja hyvän muun urheilullisen taustan omaavat pystyvät juoksemaan lähes treenaamatta pitkäkin matkan. Jotkut taas treenaavat pitkään ja silti kestävyysmatka tekee aina tiukkaa. Lähde siis juoksemaan ja kisaamaan omaa kehoa kunnioittaen.

2. Juokse, mutta maltilla. Pyri lisäämään juoksulenkkejä ja ulkoilun määrää. Tärkeää on, että jalat tottuvat juoksusta tuleviin iskuihin. Moni lähtee juoksemaan liian kovaa ja liian pitkiä lenkkejä. Sellaisesta voi palautua pitkään. 20 minuutin kevyt juoksulenkki muutaman kerran viikossa jo nostaa juoksukuntoa harrastuksen alkuvaiheessa.

3. Jos muuta liikuntaa mahtuu viikkoon, anna palaa. Pyöräily ja esimerkiksi uinti ovat hyvä vaihtoehto juoksun rinnalle ja säästävät jalkoja. Mutta jos aikataulu on tiukka, satsaa vain juoksulenkkeihin. Jos keho sallii, voi kevyen lenkin tehdä vaikka joka päivä.

4. Uni ja terveellinen ruoka ovat tärkeitä. Kilpailua edeltävinä päivänä tulee tankata juotavaa ja hiilihydraatteja. Aamulla kannattaa syödä helposti sulavaa ruokaa.

Tee realistinen tavoite.

5. Tee puolimaratonille realistinen tavoite. Salli itsesi kävellä matkalla, jos keho sitä vaatii. Malttia mieleen.

Nummela tietää mistä puhuu, kun antaa juoksuvinkkejä. Hänellä on hallussaan maratonin Suomen mestaruus viime vuodelta. Juoksu-uran juuret johtavat Myyrmäen urheilukentälle, jossa Nummela jo neljävuotiaana juoksenteli. Juoksusta löytyi lopulta oma laji, joka on pysynyt matkassa elämän eri käänteissä.

– Olen siinä mielessä varmaan aika poikkeuksellinen tapaus, että minulla ei ole ollut yhtään taukoa juoksemista. Tämä on elämäntapa, hän sanoo.

Nummelan palkintokaappi, tai varastossa oleva palkintolaatikko, on pullollaan mitaleja ja pokaaleja, ulkomailta asti. Nummela kisaa edelleen Helsingin Kisa-Veikkojen nimissä. 37-vuotiaalla perheenisällä motivaatiota ja kunnianhimoa riittää.

– Neljän vuoden päästä on jälleen EM-kilpailut, sinne toivon pääseväni. Pari kertaa olen ollut tosi lähellä kisakonetta, mutta ihan ei ole vaadittu aika riittänyt.

Nummelan ennätys on 2,17,57. Nummela uskoo, että aikaa on edelleen mahdollisuus parantaa.

– Kestävyysjuoksussa kaikki juoksuun satsatut vuodet ovat eduksi, se on kuin pankki. Se on tässä lajissa upeaa.

Ylästössä Nummela on asunut perheineen neljän vuoden ajan. Neljävuotias tytär ja 2,5-vuotiaat kaksospojat pitävät isän kiireisenä. Kilpajuoksulla ei Suomessa perhettä elätetä, joten Nummela teki valmentamisesta itselleen ammatin. Hän on yksi Runner’s High -yrityksen perustajista, joka tarjoaa juoksuvalmennusta sekä järjestää juoksutapahtumia, kuten Helsinki Half Marathonin. Nummela on iloinen, kun tapahtumat vihdoin tänä vuonna on saatu järjestettyä.

Lue lisää:

Harri Paananen on juossut 100 maratonia – lokakuussa hän osallistuu Vantaan maratonille jo kahdeksatta kertaa

Vantaan Maratonilla tehtiin maailmanennätys

Pomo ehdotti maratonjuoksua rapiat kaksikymmentä vuotta sitten - nyt vantaalainen Pasi Peltonen, 67, on kolmensadan maratonin mies