Suomessa ei tulevalla lämmityskaudella ole sähkön tehoreserviä, sillä Energiavirasto keskeytti tehoreservin kilpailutuksen. Energiaviraston mukaan ainoan tarjoajan Fortumin tarjous oli tehoreservilain vastainen. Tehoreservi on sähköntuotantoa, joka ei normaalisti ole käytössä, mutta joka voidaan ottaa käyttöön jos sähköstä on pulaa.
Fortum Power and Heat tarjosi tehoreserviin kiisteltyä Meri-Porin voimalaitostaan 440 megawatin kapasiteetilla, mutta yhtiö sisällytti tarjoukseensa tasesähköriskin kustannuksia.
– Energiaviraston tehtävänä on valvoa, että sähkönkäyttäjien maksettavaksi ei tule ylimääräisiä kustannuksia vaan ainoastaan tehoreservijärjestelmästä aiheutuvat kustannukset. Hylkäävä päätös perustuu täysin siihen, ettei Fortumin tarjous täytä tehoreservilain vaatimuksia, johtaja Antti Paananen toteaa Energiaviraston tiedotteessa.
Energiavirasto arvioi toukokuussa, että tulevalla kaudella tehoreserviä olisi tarvittu yhteensä 600 megawattia.
– Ensi talvena sähkön kulutuksen ja tarjonnan tasapaino pyritään hoitamaan ensisijaisesti markkinaehtoisin toimenpitein. Mikäli tasapainoa ei muutoin saavuteta, Suomessa voidaan joutua rajoittamaan sähkön kulutusta esimerkiksi kiertävillä sähkökatkoilla. Tästä syystä sähkön käyttäjien vapaaehtoinen kulutuksen vähentäminen huippukulutustilanteissa on erittäin tärkeää, korostaa ylijohtaja Simo Nurmi Energiaviraston tiedotteessa.
Energiaviraston päätöksen jälkeen Fortum tiedotti valmistelevansa Meri-Porin voimalaitosta kaupalliseen käyttöön.
Laitoksella tehdään perusteellinen vuosihuolto lokakuussa ja laitos pyritään saamaan se tuottamaan tarvittaessa täyden 560 megawatin tehon. Fortum myös rekrytoi laitokselle lisää henkilökuntaa.
Fortum kertoo Meri-Porin laitoksen olevan Suomen viimeinen vain sähköä tuottava hiililauhdelaitos, joka käyttää polttoaineena kivihiiltä. Se otettiin käyttöön vuonna 1994 ja on ollut tehoreservissä vuodesta 2017. Se on suunniteltu peruskuormalaitokseksi, joka käynnistyttyään käy tasaisella teholla pitkiä ajanjaksoja.
Meri-Porin voimalasta nousi kohu, kun Sähkönkäyttäjät ry:n (ELFI) väitti Fortumin seisottavan hiililauhdevoimalaa tahallaan, jotta sähkön hinta pysyisi korkealla. Fortum on kiistänyt väitteen ja sanonut, että hiililauhteen käyttö ei ole ollut moneen vuoteen kannattavaa.