Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varkaat vaanivat talojen ja huoltoasemien pihoille pysäköityjä perävaunuja Vantaalla – Poliisi: Varkaudet vähenisivät yksinkertaisilla toimenpiteillä

Yleensä vorojen kohteena on kevytperävaunu, jonka hinta on noin 1 500–2 500 euroa.

Poliisipartio huomasi Vantaalla hiljattain varastetuksi ilmoitetun perävaunun, kun virkavalta valvoi kaupungin öisiä katuja (VS verkko 6.9.).

Pian peräkärryn luo ilmestyi epäilyttävä mies, joka väitti olevansa muuttohommissa. Hän sanoi, että vaunussa on hänen muuttokuormansa. Selitykset eivät auttaneet, ja poliisi otti miehen kiinni epäiltynä varkaudesta.

Lue lisää: Poliisi äkkäsi varastetut perävaunut Vantaalla – pian paikalle ilmestyi epäilyttävä mies, joka kertoi olevansa muuttohommissa

Vantaalla sattuu perävaunuvarkauksia viikoittain. Niiden määrä on ollut hienoisessa nousussa viime vuosina.

Vuonna 2019 tapauksia tuli poliisin tietoon 53, 2020 kaikkiaan 56 ja viime vuonna 69.

Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Leif Malmberg kertoo, että tämän vuoden tammi–elokuussa Vantaalla kirjattiin yhteensä 45 ilmoitusta perävaunuvarkaudesta.

– Tyypillisesti perävaunu varastetaan talon tai huoltoaseman pysäköintipaikalta. Yleensä kohteena on kevytperävaunu, jonka hinta on noin 1 500–2 500 euroa, Malmberg selvittää.

Perävaunut ovat harvoin lukossa, joten niiden anastukset ovat helppoja.

Malmbergin mukaan usein tekijänä on keski-ikäinen mies, ja yleensä tekoon liittyy toinen omaisuusrikos.

– Perävaunu anastetaan muun varastetun omaisuuden kuljettamiseksi. Näin on menetelty esimerkiksi kuparivarkauksissa.

Useimmiten perävaunuvarkaudesta ilmoitetaan poliisille, ja kärry löytyy rekisteritunnuksen perusteella normaalin poliisin partioinnin ja valvonnan yhteydessä.

– Pääsääntöisesti vaunu löytyy, ja omistaja saa sen takaisin. Jos löytymiseen on kulunut aikaa, vakuutusyhtiö on saattanut muuttua omistajaksi. Silloin vakuutusyhtiö ja asianomistaja sopivat keskenään vaunun kohtalosta.

Perävaunuvarkauksien määrässä ollaan nyt aika samoissa lukemissa kuin viime vuonna: silloin tammi–elokuussa epäiltyjä perävaunuvarkauksia oli kertynyt poliisin tietoon Vantaalla 44.

Perävaunuvarkauksien selvitysprosentti on varsin matala: esimerkiksi viime vuoden tapauksissa vain noin kymmenessä prosentissa varas on saatu kiinni ja vastuuseen teostaan.

Selvitysprosentti voi kuitenkin vielä nousta, sillä viime vuoden jutuista moni on yhä tutkinnassa.

– Vuoden 2020 tapauksista on selvitetty noin viisitoista prosenttia, Malmberg kertoo.

Tapauksia tutkitaan pääosin varkauksina, mutta joskus myös törkeinä varkauksina.

– Tähän nimikkeeseen on vaikuttanut se, että perävaunun päällä on ollut mönkijöitä tai muuta sellaista.

Malmbergin mukaan perävaunujen varastaminen on verrattain vaivatonta.

– Perävaunut ovat harvoin lukossa, joten niiden anastukset ovat siinä mielessä helppoja eikä sellaista yksilöitävää tekotapaa ole analysoitavissa.

Poliisin mukaan varkaudet vähenisivät omistajien varsin yksinkertaisilla toimenpiteillä.

– Kyllä tuossa paras tapa on kunnon aisalukko ja perävaunun pysäköiminen paikkaan, jossa on valaistusta ja kameravalvonta, hän toteaa.