Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan kaupunginhallitus torppasi perheasuntojen pinta-alan säätelyn – "Jäykkä säätely uhkaisi pysäyttää rakentamisen kokonaan..."

Vantaan kaupunginhallitus torppasi kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen keskipinta-alasäätelyn kirjaamisen maa- ja asuntopoliittiseen ohjelmaan.

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen. Pinta-alasäätelyn poistamisen puolesta äänestivät kaupunginhallituksessa kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten jäsenet.

Maa- ja asuntopoliittisesta ohjelmasta poistettiin muun muassa vaatimus siitä, että maankäyttösopimuksissa ja tarvittaessa asemakaavoissa tulisi varmistaa kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen riittävä keskipinta-ala. Keskipinta-alamääräys poistettiin myös kohdasta, jossa mainitaan maankäyttösopimuksiin asetettavista sopimussakoista. Rakentajalle määrätään sakkoja, jos kaupungin määräyksiä ei noudateta.

Ohjelmaan jäi kuitenkin edelleen vaatimus siitä, että kolmioita ja sitä suurempia asuntoja tulee olla uudistarjonnassa riittävästi. Ohjelma muutoksineen menee seuraavaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Säde Tahvanainen (sd.) on ratkaisuun pettynyt.

– Meidän mielestämme perheasuntojen pinta-alasäätelystä olisi pitänyt päättää maa- ja asuntopoliittisen ohjelman käsittelyn yhteydessä, Tahvainen sanoo viitaten demariryhmän toiveeseen.

Tahvanainen pohtii säätelykeskustelun historiaa.

– Porvaririntama on viimeiset viisi vuotta vaatinut, että asuntorakentamista koskeva sääntely tuodaan maa- ja asuntopoliittisen ohjelman yhteydessä hyväksyttäväksi. Nyt kun niin olisi voinut toimia, he eivät siihen suostuneet.

Tahvanainen kritisoi myös sitä, ettei kokoomus esittänyt mitään vaihtoehtoista mallia.

– He vain kritisoivat keskipinta-alasäätelyn kirjaamista. Meidän ryhmämme vinkkelistä asia näyttää siltä, että sääntelyä ei haluta edistää eikä aidosti yhteistä mallia haluta löytää.

Kaupunginhallituksen kokoomuslainen jäsen Sakari Rokkanen katsoo asiaa toisin.

– Jäykkä säätely uhkaisi pysäyttää rakentamisen kokonaan tässä heikkenevässä suhdanteessa. Kokoomus ei sellaista halua. Esimerkiksi Helsinki on luopunut keskipinta-alasääntelystä ongelmallisena. Nykyään Helsinki edellyttää, että tietty osa asuinneliöistä on perheasunnoissa, Rokkanen sanoo.

Hän esittelee yhden kokoomuksen vaihtoehdoista.

– Kolmioita ja suurempia asuntoja voisi rakentaa kohteeseen vähemmän, jos ne vastaavasti olisivat suurempia.

Rokkanen korostaa, ettei pinta-alasäätelystä ole vielä luovuttu, vaikka sitä ei kirjattu maa- ja asuntopoliittiseen ohjelmaan.

– Valtuuston hyväksyttäväksi menevässä ohjelmassa mainitaan, että kokosäätelyn periaatteista valmistellaan erilliset linjaukset. Ne ohjaavat päätöksentekoa jatkossa.

Asuntojen kokoa säädellään tällä hetkellä niin sanotulla 30/30-säännöllä. Uudistuotantohankkeissa yksiöitä saa olla enintään 30 prosenttia ja kolmioita ja suurempia perheasuntoja tulee olla vähintään 30 prosenttia rakennettavista asunnoista.

– Meille on epäselvää, onko 30/30 sääntely jatkossa voimassa, jos valtuusto hyväksyy kaupunginhallituksen tänään maanantaina muuttaman ohjelman, Tahvanainen sanoo.

Rokkanen muistuttaa, ettei 30/30-säätelystä ole tähänkään mennessä tehty päätöstä missään luottamuselimessä; ei lautakunnassa, ei kaupunginhallituksessa eikä kaupunginvaltuustossa.

– Asiasta päätettiin maakäytön johtoryhmässä entisen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän aikaan. Säätely on kirjattu asemakaavoihin ja maankäyttösopimuksiin, Rokkanen toteaa.

– Nykyisestä 30/30-sääntelystä ei poiketa ennen kuin päivitetystä sääntelystä on tehty linjaukset, Rokkanen lisää.

Lue myös: Alle 50 neliön "perheasunnoille" loppu – Vantaa alkaa vaatia rakentajilta kunnollisen kokoisia asuntoja

Pienet asunnot ovat vallanneet Vantaan niin, että jo kahden lapsen perheen on vaikea löytää riittävän isoa kerrostaloasuntoa – myös huoneistojen keskikoko on laskenut

Professori huolestui asuntojen keskikoon pienentymisestä: "Kun Kallio-ilmiö syntyy Kehä kolmosen kupeeseen, siitä syntyy muutakin kuin cooleja ja kivoja mestoja"