Kierrätystalousenergiayhtiö Vantaan Energia on päättänyt ottaa talvikaudella käyttöön hiilikattilan. Tarkoituksena on taata Vantaalla riittävä lämmöntuotanto. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessa.
Yhtiö jätti Martinlaakson voimalaitoksen hiilikattilan huoltovarmuuskäyttöön, kun se luopui kivihiilen käytöstä viime keväänä.
Vantaan Energia aikoo käyttää talvikaudella tärkeimpinä lämmön energialähteinään kierrätykseen kelpaamatonta sekajätettä ja biopolttoainetta. Sekajätettä saadaan polttoaineeksi kotitalouksilta, kaupoilta ja teollisuudelta.
Yleinen kustannustason nousu johtaa meidän tuottaman lämmön maltilliseen hinnan nousuun.
Yhtiö on hyödyntänyt maakaasua lämmöntuotannossaan kylmimpien päivien polttoaineena. Sen saatavuuteen liittyy kuitenkin epävarmuuksia, minkä vuoksi maakaasu korvataan tarvittaessa kivihiilellä, turpeella ja kevyellä polttoöljyllä.
Vantaan Energian jätevoimala tuottaa Vantaan alueen lämmön. Sen raaka-aineena toimii pääkaupunkiseudun 1,5 miljoonan asukkaan kierrätykseen kelpaamaton energiajäte.
Kotimaisen raaka-aineen hyödyntäminen yhtiön lämmöntuotannossa on lisääntynyt viime aikoina, sillä toukokuussa käyttöön otetussa voimalan laajennuksessa poltetaan kaupan ja teollisuuden kierrätykseen kelpaamatonta jätettä.
Vantaan Energian toimitusjohtajan Jukka Toivosen mukaan yhtiön tuottama lämpö riittää vantaalaisille poikkeuksellisen energiamarkkinatilanteen keskellä.
Vantaan alueen lämmön hintaan on luvassa korotuksia: yhtiö on ilmoittanut, että kaukolämpö kallistuu kaupungissa marraskuun alusta lähtien yhdeksän prosenttia.
– Yleinen kustannustason nousu johtaa meidän tuottaman lämmön maltilliseen hinnan nousuun, mutta inflaation tasoisesta korotuksesta huolimatta hinta on edelleen selkeästi pääkaupunkiseudun edullisin, Toivonen toteaa tiedotteessa.
Yhtiö pyrkii luopumaan fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa mahdollisimman nopeasti ja olemaan hiilineutraali vuonna 2030.