Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VAV:n 8-kerroksisen talon asukkaat kärvistelivät yli kaksi viikkoa ilman hissiä – sauna ylhäällä ja pesutupa alhaalla: "Meinasi itku tulla"

Monen arki muuttui vaikeaksi, kun hissi lakkasi toimimasta.

Taas se on rikki. Niin harmitteli moni Martinlaaksonkuja 2:n asukas, kun kahdeksankerroksisen kotitalon hissi oli jälleen kerran rikki elokuun lopulla. Syyksi VAV Asunnot Oy ilmoitti hälytyskellon ja -puhelimen toimimattomuuden.

Martinlaaksolaisen talon hissi on ollut lukuisia kertoja epäkunnossa, vaikka VAV:n vuokratalo on uusi. Asukkaat muuttivat siihen tammikuussa 2018. Tällä kerralla hissi oli kuitenkin pois käytöstä pidempään kuin kertaakaan aiemmin, yli kaksi viikkoa.

Se on pitkä aika, kun saunassa käydään kahdeksannessa kerroksessa ja pesutupa sijaitsee kellarissa. Myös ulos ja asioimaan pitää päästä. Moni asukas on kuin vankilassa kotonaan, koska ilman hissiä liikkuminen on joillekuille jopa mahdotonta.

Talotoimikunnan puheenjohtaja Eva Blomgren tietää, että seitsemännen kerroksen asukkaan tytär joutui muuttamaan äitinsä luo auttamaan, koska hissi ei toiminut. Helppoa ei ole ollut kuudennessa kerroksessa asuvalla Blomgrenilla itselläänkään. Hänellä on astma.

– Meinasi itku tulla käytävällä, kun kannoin painavia pyykkejä, hän kertoo.

VAV:n talossa on 37 vuokra-asuntoa, joissa asuu iäkkäiden ja liikuntaesteisten ihmisten lisäksi nuoria ihmisiä, kuten pienen vauvan äiti, jonka pitäisi päästä alas vaunujen kanssa.

Myös koiratalouksissa on oltu kovilla. Anne Manssila kertoo, että on aikamoista ulkoiluttaa koiraa kolme kertaa päivässä seitsemännestä kerroksesta, kun kärsii huimauksesta ja jalat ovat heikot.

Pertti Erosen vaimo tarvitsee liikkumiseen rollaattoria, eikä sen käyttö ole mahdollista rapuissa.

Ruvetaanko heittämään roskapussit ikkunasta alas?

Pertti Eronen

– Ruvetaanko heittämään roskapussit ikkunasta alas? hän kysyy.

Talon alimmassa kerroksessa on vielä 15-paikkainen vaikeavammaisten asumisyksikkö, jonka asukkailla on saunavuoro kerran viikossa. Ilman hissiä he eivät pääse saunaan.

– Ongelma on sietämätön! jyrisee seitsemännessä kerroksessa asuva Jukka Kuloaho.

Muiden asukkaiden tavoin hän ihmettelee, miten uuden talo hissi voi olla jatkuvasti rikki. Kuloaho arvostelee myös sitä, että asukkaat on jätetty oman onnensa nojaan eikä VAV ole yrittänyt keksiä jotain tilapäisapua, kunnes hissi saadaan kuntoon.

VAV:n ensimmäisessä tiedotteessa mainittiin, että asukkaat, joiden on mahdotonta liikkua hissin korjauksen ajan, voivat pyytää apua Vantaan kaupungin seniorineuvonnasta.

– Se oli virheellistä tietoa, Blomgren kertoo.

Seniorineuvonnalla ei ole mahdollisuuksia tällaiseen apuun.

Muutoinkin asukkaat kokevat, ettei ymmärretä, miten paljon hissin rikkoutuminen hankaloittaa heidän elämäänsä. Pahoittelua ja surkuttelua he ovat saaneet osakseen, mutta niistä ei ole apua. On myös todettu, että toisaalla hissi on ollut rikki jopa kuukausia.

– Hissi vaihtoon! vaatii Blomgren.

Lue myös: VAV:n säännöt syynä: Asukas oli jumissa kodissaan melkein viikon

Schindler-merkkinen hissi saatiin vihdoin korjattua maanantaina 13. syyskuuta. Siihen vaihdettiin ohjauskortti, jota jouduttiin odottamaan tavallista pidempään.

Voivatko asukkaat saada vuokrastaan hyvitystä, koska asuminen on vaikeutunut pahasti runsaan kahden viikon ajan, VAV:n asiakkuusjohtaja Lasse Käck?

– Haittaa ja sen määrää katsotaan tapauskohtaisesti, hän sanoo.

Schindler Oy:n toimitusjohtaja Eriika Karhumäki ei tiedä tapauksen yksityiskohtia, koska Schindler ei ole enää 26. huhtikuuta lähtien ollut Martinlaaksonkujan hissin huoltoyhtiö.

Karhumäki toteaa yleisesti, että hissien vikaantumiseen vaikuttavat muun muassa niiden käyttöaste ja se, miten niitä käytetään. Hisseissä on valtavasti erilaisia komponentteja, jotka voivat rikkoutua samaan tapaan kuin laitteet yleensäkin.

– Mikään hissi ei kestä kaikkea, mutta jokainen vikaantuminen on liikaa.

Lue vielä: Asemien rikkinäiset hissit ja liukuportaat sapettavat Vantaalla – "Hän oli jumissa siellä lasten kanssa"