Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erittäin vaarallinen uusi huume kylvää tuhoa pk-seudulla – monet käyttäjät ovat joutuneet myymään omaisuutensa ja menettäneet työpaikkansa

Helsingin poliisi kertoo, että se on saanut valmiiksi useita törkeitä huumausainerikoksia koskevan esitutkintakokonaisuuden, joka siirtyy syyteharkintaan.

Esitutkinnan erityispiirteenä on tullut ilmi pääkaupunkiseudulla levinnyt opioidilääke OxyContin, jonka käyttäjillä on syntynyt lyhyessä ajassa voimakas riippuvuus.

Pohjois-Amerikassa oksikodonivalmisteista syntyneestä opidoidiepidemiasta on uutisoitu ympäri maailman.

Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmä on tutkinut tuhansien OxyContin-merkkisten oksikodonivalmisteiden maahantuontia ja levitystä pääkaupunkiseudulla.

− Poliisi on takavarikoinut tämän esitutkinnan yhteydessä yli 60 000 euroa käteistä rahaa, noin 1000 OxyContin-tablettia, kilon amfetamiinia sekä pienempiä määriä muita huumausaineita. Esitutkinnassa on tutkittu kahta eri haaraa, jotka yhdistyvät toisiinsa väliportaan levittäjien kautta, kertootiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi.

Ensimmäisessä haarassa epäillään, että pääkaupunkiseudulla on levitetty suuria määriä amfetamiinia, Subutex-merkkisiä buprenorfiinivalmisteita ja OxyContineita.

Ensimmäisen haaran tutkinta alkoi ryöstörikoksiin liittyvän esitutkinnan yhteydessä tehdyn kotietsinnän perusteella. Kotietsinnässä poliisi takavarikoi epäiltyjen hallusta yli kilon amfetamiinia sekä muita huumausaineita. Tutkinnassa selvisi, että OxyContin-tabletteja oli salakuljetettu Virosta Suomeen.

Toisessa haarassa poliisi on selvittänyt OxyContin-tablettien laitonta maahantuontia ja levitystä.

Esitutkinnan perusteella ei Suomessa vakituisesti asuvan ulkomaalaispariskunnan epäillään järjestäneen Suomeen useita maahantuontieriä OxyContineita ulkomailta. Poliisi on takavarikoinut pääepäiltyjen hallusta huomattavan määrän OxContineita sekä käteistä rahaa.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että OxyContin 80 mg -tabletteja on netti- ja katukaupassa myyty epäiltyjen toimesta yli 100 euron kappalehintaan. Tavoiteltu rikoshyöty on täten ollut merkittävä, koska yksittäisen OxyContin-tabletin hinta Suomen apteekeissa on noin 1,10 euroa.

− Ensimmäisen haaran esitutkinnassa on selvinnyt, että katukauppaan on ehditty levittää kilo amfetamiinia, yli 1 200 OxyContin-tablettia, vähintään 1 700 kappaletta Subutex-tabletteja ja 150 kappaletta ekstaasipillereitä. Katukauppahinnoilla levitykseen päätyneiden huumausaine-erien arvo on yli 190 000 euroa, kertoo Uusikivi.

Toisen haaran päätekijän epäillään ehtineen tuoda maahan ainakin 2 832 OxyContin-tablettia ja myydä niitä tukkukauppiaille kolmenkymmenen euron kappalehinnalla saaden rikoshyötyä 84 960 euroa.

Erityisenä piirteenä nyt valmistuneessa esitutkinnassa on tullut ilmi OxyContin -merkkisten oksikodonivalmisteiden käyttö polttamalla. Mahdollisena merkkinä OxyContin -tablettien polttamisesta on erilaiset lasiputket ja foliot, joihin jää tumma viiva, kun pilleriä kuumennetaan folion päällä.

Oksikodoni-valmisteista on käytetty käyttäjäkunnassa eri nimityksiä kuten ”contti”, ”oxy” ja ”frogi”.

Esitutkinnassa on tullut ilmi, että käyttäjillä on syntynyt lyhyessä ajassa voimakas riippuvuus oksikodoniin.

Käyttäjät ovat käyttäneet jopa kymmenen OxyContinia päivässä, joista ovat maksaneet jopa 100 euroa kappaleelta. Riippuvuuden myötä käyttäjät ovat muun muassa joutuneet kuluttamaan säästönsä tai myymään irtaimen omaisuutensa rahoittaakseen käyttöään ja menettäneet työpaikkansa riippuvuudesta aiheutuvien elämänhallintaongelmien takia.

− Poliisi on myös joutunut tekemään esitutkinnan yhteydessä lastensuojeluilmoituksia vanhempien oksikodonin käytön takia. Esitutkinnan perusteella riippuvaiseksi on joutunut ihmisiä sosiaaliseen asemaan, ikään, sukupuoleen, rikoshistoriaan tai sen puutteeseen katsomatta, muistuttaa Uusikivi huumausaineiden käytön vaaroista.

Pohjois-Amerikassa oksikodonivalmisteista syntyneestä opidoidiepidemiasta on uutisoitu laajasti ympäri maailman.

Esitutkintaviranomaiset ovat Suomessa paljastaneet viime aikoina useita OxyContin-tablettien maahantuonti- ja levityskokonaisuuksia, joissa on takavarikoitu tuhansia tabletteja.

Suomen poliisi tekee kaikkensa yhdessä sosiaali- ja terveysviranomaisten sekä kolmannen sektorin kanssa, että vastaavaa ilmiö ei pääse Suomessa valloilleen.