Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heurekan Tiedesirkus lähtee kiertueelle Ukrainaan – Sota onnistui musertamaan suunnitelmat vain hetkeksi

Heurekan Tiedesirkus lähtee vuoden kestävälle kiertueelle Ukrainaan. Tavoitteena on suoda ukrainalaisille lapsille ja nuorille mahdollisuus päästä koulutukseen ja tieteen äärelle sodasta huolimatta.

Heurekan toimitusjohtaja Mikko Myllykoski kertoo, että kiertueen kohderyhmänä ovat Ukrainan länsi- ja keskiosissa maan sisäisinä pakolaisina olevat noin 1,5 miljoonaa lasta ja nuorta.

Tiedesirkuksessa on valikoima Heurekan suosituimpia näyttelykohteita ja Atomi töissä -tiedeteatteriesitys. Lapset ja nuoret pääsevät itse kokeilemalla tutustumaan tieteen perusilmiöihin, kuten kitkaan, kehon lämpöön, mustaan aukkoon ja fakiirin petiin.

Ukrainan nuorten tiedeakatemian oli Heurekassa jo helmikuun alussa keskustelemassa yhteistyöstä.

– Suunnitelmamme musertuivat aluksi Venäjän hyökkäykseen, mutta saivat sitten uuden muodon, kun keksimme, että Tiedesirkus vastaa erinomaisesti ukrainalaislasten tarpeisiin, Myllykoski toteaa.

Tiedesirkus kulkee niin sanotussa kaappiautossa.

– Sirkus on suunniteltu alun perin suomalaisten koulujen liikuntasaleihin kokonsa puolesta. Sen pystyttämiseen riittää yksi henkilö. Ulkomittojensa puolesta sirkus mahtuu kulkemaan koulujen ovista.

Myllykoski sanoo Tiedesirkuksen toimivan Ukrainassa paikallisin voimin.

– Kolme ukrainalaista pedagogia saavat Heurekassa kahden viikon koulutuksen. Tiedesirkuksen vetämisen valmiuksien lisäksi koulutus antaa heille ammatillista osaamista omien esitysten kehittämiseen.

Tänä syksynä alkava kiertue on osa Tiedekeskus Heurekan ja Ukrainan nuorten tiedeakatemian yhteistyötä. Hanketta tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lue myös: Heurekan näyttelylle arvostettu muotoilupalkinto

Myytinmurtajat-sarjan Jamie Hyneman saapui Heurekaan ja antoi neuvon vantaalaisille – tätä mieltä keksijä on aikoinaan hitiksi nousseesta tv-sarjastaan