Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Psykologiliiton puheenjohtaja: Palkankorotus helpottaisi koulujen psykologipulaa

Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen painottaa, että psykologeja on riittävästi ja heitä riittää kouluihinkin, jos palkkaus ja työolot ovat kunnossa.

Vantaan Sanomat uutisoi, että viime viikolla, että Vantaan kouluista puuttuu tällä hetkellä noin puolet koulupsykologeista. Lipsasen mukaan tilanne on valtakunnan tasolla poikkeuksellisen paha.

Kouluista puuttuu jopa puolet psykologeista – Psykologiliitto: Vantaan tilanne poikkeuksellisen paha

– Koulupsykologin työ on yksi monipuolisimmista ja mielenkiintoisimmista psykologin töistä. Paineet ja vaatimukset eivät kuitenkaan lisää työn houkuttelevuutta. Työ nähdään tällä hetkellä erittäin vaativana.

Lipsanen tietää, että kouluissa psykologit auttavat liian usein oppilaita, joiden paikka olisi erikoissairaanhoidossa.

– Jos oppilaalle tulee koulussa sydänoireita, hänelle annetaan ensiapua ja siirretään sairaalaan. Jostain syystä mielenterveyspuolella koko vastuu hoidosta sysätään oppilashuollolle. Ei ole tarkoituksenmukaista olettaa, että psykologit ainoina kannattelevat vakavasti itsetuhoista lapsia ja nuoria.

Koulupsykologi Suvi Taivalojan vastuulla on 2 000 vantaalaislasta – "Työtä ei pysty tekemään miten kuuluisi"

Työntekijäpula ei ole yksittäisen ammattikunnan haaste.

– Perusterveydenhuollosta puuttuvat puheterapeutit, psykologit, lääkärit ja sairaanhoitajat. Tämä on vakava ja laaja julkisen sektorin ongelma tällä hetkellä.

Kaikkialla Suomessa tilanne ei ole yhtä huono. Lipsasen mukaan esimerkiksi Varsinais-Suomessa koulupsykologien tilanne on parempi. Hän myös tietää, että Espoossa tilanne kriisiytyi ennen koronaa, mutta tilanne on hieman helpottanut.

– Lähiesimiestyöhön ollaan usein hyvin tyytyväisiä, myös Vantaalla. Seinä tulee yleensä vastaan ylemmissä johtoportaissa, joissa luodaan työn raamit.

Lue lisää aiheesta:

Vantaan päiväkotien arkea tarkkaileva psykologi Jaakko Sahimaa hämmästelee alan matalaa palkkausta ja arvostuksen puutetta – "Tämä on outo paradoksi"

Pitkät välit koulupsykologin tapaamisissa vaikeuttavat luottamuksen syntymistä – Kolmessa viikossa ehtii myös tapahtua

Vantaa aikoo ottaa psykologeja mukaan päiväkodin arkeen