Vantaa aikoo edistää lähiöiden uudistumista tarjoamalla rakentajille joustoa määräyksistä.
Rakentaminen ja alueiden uudistaminen keskittyvät paikkoihin, joiden ilme on pääosin jo valmiiksi kohdallaan. Keskusta-alueet täyttyvät nostokurjista, lähiöissä on hiljaisempaa.
Yksi syy Vantaallakin havaitulle ilmiölle piilee siinä, että rakennusyrityksiä on vaikea saada alueille, joilla asuntojen arvo on alhainen. Mitä korkeammat neliöhinnat, sitä kiinnostavampi kohde rakentajalle.
Nyt Vantaalla pohditaan uusia keinoja, joilla yrityksiä houkutellaan tekemään uusia koteja myös alhaisempien neliöhintojen alueille. Homman nimi on jousto.
– Rakennuskustannukset per neliö ovat kaikilla alueilla samat, mutta kaupunki voisi tarvittaessa joustaa rakennusjärjestyksen vaatimuksista ja siten alentaa rakentamisen kokonaiskustannuksia, Vantaan kaupunkitilalautakunnan puheenjohtaja Otso Kivimäki (kok.) sanoo.
Jousto voisi käytännössä tarkoittaa vaikkapa mahdollisuutta rakentaa saunat ja pesuhuoneet ilman, että ne veisivät rakennusoikeutta. Jousto voisi koskea myös huoneistojakaumia.
– Joustavammat ja väljemmät kaavamääräykset lisäisivät lähiörakentamisen houkuttelevuutta. Vantaa edellyttää esimerkiksi usein kaavoissa rappujen luonnonvalaisuutta. Jos rakentajalla olisi lupa poiketa tuosta, asunnot saataisiin toteutettua tehokkaammin ja edullisemmin.
Ovatko joustot riittäviä, jotta alhaisempien neliöhintojen alueiden uudistaminen kiinnostaisi rakentajia?
– Pienetkin joustot ovat hyviä. Paras kaupungin tarjoama porkkana rakentajille on kuitenkin vastaantulo maankäyttökorvauksissa, YIT:n kaupunkikehitysjohtaja Juha Kostiainen toteaa.
Hän pitää erinomaisena esimerkiksi Helsingin ja Tampereen malleja siitä, ettei pienehköjä maankäyttökorvauksia peritä maanomistajilta lainkaan tai niihin saa huojennusta.
Kostiainen on huomannut, että lähiökehityshankkeisiin saadaan parhaiten vauhtia sillä, että samalle alueelle tehdään sekä julkisia että yksityisiä investointeja.
– Rakennetaan uudiskoteja mutta kohennetaan samalla alueen yleisilmettä, parannetaan vaikkapa julkisia palveluita tai katuvalaistusta.
Vuokra-asujien etua ajavan Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita pelkää, että rakentajille tarjottava jousto tarkoittaa lisää pieniä asuntoja. Viidan mielestä asuntojen tulee olla ”ihmisen kokoisia”.
Muut ideat, kuten porraskäytäviä koskevan luonnonvalovaatimuksen poistaminen, ovat hänen mielestään mielenkiintoisia.
– Meillä on nykyisin tosi hyviä valaisimia. Ei porraskäytävään tarvitse tehdä ikkunaa. Juuri ihmettelin Helsingissä erääseen uudiskohteeseen tehtyä ratkaisua. Porraskäytävässä oli porraskaiteen ja alhaalta ylös asti tehdyn ikkunan välissä metrin hukkakuilu, Viita sanoo.