Matka oli alkanut Thaimaasta. Kaksi naista saapui Suomeen keväällä 2020.
Naiset olivat lähteneet omasta tahdostaan. Pääsy työskentelemään Suomessa oli kuitenkin kallista: 8 000 euroa. Ja nyt velka pitäisi maksaa pois.
Molemmat olivat kielitaidottomia ja täysin epätietoisia siitä, miten suomalainen yhteiskunta toimii.
Tulevina kuukausina tapahtui paljon. Ja sen jälkeen molemmat naiset halusivat lähteä Suomesta – niin pian kuin mahdollista.
Lue myös: Asukkaat hämmästyivät Pakkalassa: Kotitalo olikin ilotalo
Useimmissa thaihierontapaikoissa tapahtuu rikoksia, arvioi suorasanaisesti poliisin ihmiskaupparikostutkintaryhmän tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen.
Thaihierontaliikkeitä on pelkästään Helsingissä ainakin useita kymmeniä. Niitä on keskittynyt esimerkiksi Kallion alueelle. On yleisessä tiedossa, että liikkeissä myydään seksipalveluita.
– Jos liikkeen pyörittäjällä on töissä hierojia, paritusrikos täyttyy: hän hyötyy siitä, että tarjoaa tilan seksipalveluiden harjoittamiseen.
– Tämä on siinä mielessä veteen piirretty viiva, että henkilö jota paritetaan, ei välttämättä ajattele, että häneen kohdistuisi rikosta.
Suomessa seksin myynti ja ostaminen ovat laillista paitsi jos tilanteeseen liittyy paritusta tai ihmiskauppaa.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ylitarkastaja Anni Valovirta arvioi, että thaihierontapaikkoihin voi liittyä myös ihmiskauppaa.
Hovioikeudessa on annettu tuomio thaihierontapaikassa tapahtuvasta ihmiskaupasta vuonna 2017.
– Oikeudessa on annettu tuomioita thaihierontaliikkeissä tapahtuvasta ihmiskaupasta ja parituksesta. En pitäisi poissuljettuna, että tätä edelleen tapahtuu, hän sanoo.
Monika-Naiset liitto ry:n ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori Anna Nuotio on kohdannut viime vuosina yksittäisiä thaimaalaisia naisia, joiden tilanne on viitannut ihmiskauppaan.
– Näissä tapauksissa parisuhteessa on ollut prostituutioon pakottamista ja myös työperäistä hyväksikäyttöä. Lisäksi rinnalla on ollut seksuaalista, fyysistä ja henkistä väkivaltaa, Nuotio sanoo.
Järjestössä on epäilty, että prostituutio on tapahtunut ainakin osin hierontaliikkeissä. Puolisot ovat olleet kantasuomalaisia miehiä.
Kyseessä on vain jäävuoren huippu.
Thaimaasta saapuneet kaksi naista ryhtyivät myymään Suomessa seksiä. He työskentelivät thaihierontapaikoissa ja yksityisasunnoissa, useissa eri kaupungeissa. Tämä oli ollut tarkoitus alun perinkin. He olivat harjoittaneet ammattia jo kotimaassaan.
Kuvioon liittyi useampi Suomen thaimaalaiseen yhteisöön kuuluva henkilö. He ohjasivat naisia: kuljettivat asuntoihin tai hierontapaikkoihin, laativat ilmoituksia seksinmyyntisivulle ja sopivat asiakastapaamisia.
Naiset saivat päättää itse hinnat. Ansioista oli kuitenkin maksettava osa ”vuokrana”. Yksi henkilöistä oli myös lainannut naisille rahaa maahantuloon, jota lyhennettiin prostituutiosta saaduilla tuloilla.
Naisten annettiin valheellisesti ymmärtää, että heidän oma toimintansa on laitonta. Heitä myös painostettiin työskentelemään rahan ansaitsemiseksi ja uhkailtiin oleskelulupaan liittyvillä vaikeuksilla.
Lopulta poliisi koputti ovelle naapurin tekemän ilmoituksen perusteella. Poliisille kävi selvittelyissä pian ilmi, että tapauksessa on viitteitä ihmiskaupasta.
Tuolloin naiset halusivat lähteä Suomesta pikaisesti, mutta poliisi suostutteli kuitenkin heidät jäämään: lausumia tarvittiin esitutkintaa ja oikeusprosessia varten.
Käräjäoikeudessa suurin osa epäillyistä kiisti syytteet. Tuomioihin lukeutui esimerkiksi törkeä paritus.
Syytettyjen taloudellinen hyöty oli ollut useita tuhansia euroja. Yksi tekijöistä oli ansainnut 16 000 euroa.
Usealle syytetylle määrättiin alle vuoden tuomio vankeutta. Heidät tuomittiin myös vahingonkorvauksiin.
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ei ole tullut viime vuosina yhteydenottoja hierontaliikkeissä toimivilta naisilta, kertoo apulaisjohtaja Katri Lyijynen.
Kymmenen vuoden aikana järjestelmän piiriin on tullut vain muutamia tapauksia, joissa naiset ovat joutuneet tekemään seksityötä thaihierontapaikassa. Tapauksissa on ollut viitteitä ihmiskaupasta.
– Thaiyhteisö on tiivis. Se asettaa omat esteensä ihmiselle irtautua saati kertoa viranomaisille, jos joutuu esimerkiksi tekemään asioita, joita ei halua tehdä, Lyijynen arvioi.
Thaihierontapaikat toimivat tavallaan yhteiskunnan katseen ulkopuolella. Anni Valovirran mukaan valtaosa niissä tapahtuvasta hyväksikäytöstä jää pimentoon.
Mitä mieltä poliisi on: Jääkö thaihierontapaikoissa tapahtuvia rikoksia, kuten niissä toimivien naisten hyväksikäyttöä piiloon?
– Varmasti jää. Jos olisi resursseja perkailla, niin jokaisesta kohteesta varmaan löytyisi jonkin asteista paritusta. Näen tässä kuitenkin suurempana haasteena taustasyyt ja sosiaaliset ongelmat kuin itse rikollisuuden.
Hierontapaikkojen taustalla ei ole poliisin tilannekuvan mukaan perinteistä rikollisjärjestöä. Liikkeitä pyörittävät ovat edenneet yhteisön hierarkiassa.
– Ei ole suoraa alisteista asemaa tai määräysvaltaa. Naiset maksavat hierontapaikasta samaan tapaan, kuten parturituolista: esimerkiksi tuntien tai päivien perusteella.
Useat hierontapaikoissa toimivat naiset ovat saapuneet maahan Thaimaassa tapaamansa suomalaisen miehen mukana.
– Useat ovat tulleet avioliiton kautta ja eronneet. Sitten ei ole kielitaitoa tai koulutusta ja ei koeta, että olisi muita mahdollisuuksia. He ovat voineet olla kotimaassakin prostituoituja ja tavanneet sitä kautta miehensä, Kortelainen kertoo.
Moni tulee Eurooppaan myös suoraan prostituoiduksi: tämä naamioidaan hierontatyöksi, johon saatetaan hankkia työperustainen oleskelulupa.
Valovirran mukaan naisille saatetaan myös luvata töitä kauneudenhoitoalalta, mutta totuus on toinen.
Valovirta arvioi, että thaimaalaisten naisten suurin huoli koskee oleskelulupaa. Sitä ei haluta menettää.
– Vaikka tulot olisivat pienet, niin niistä pystyy ehkä silti lähettämään rahaa kotimaassa olevalle perheelle.
Mitä tilanteelle pitäisi tehdä? Anni Valovirta toivoo lainsäädännöllisiä toimia: Lain mukaan ulkomaalainen voidaan käännyttää, jos hän myy seksipalveluita. Tämä pykälä voi jarruttaa naisia hakemasta apua. Apua pitäisi myös olla saatavilla anonyymisti, matalalla kynnyksellä.
Yksi ratkaisu on jo tehty: tutkinnanjohtaja Kortelaisen luotsaama poliisin ihmiskaupparikostutkintaryhmä. Se mahdollistaa puuttumisen rikoksiin.
– Kaikkia tapauksia emme voi tutkia, mutta teemme sen, mitä on mahdollista.
Yksi kysymys koskee asiakkaita. Ilman kysyntää ei olisi tarjontaa.
– Yksittäisen seksinostajan vastuu hyväksikäytöstä jää olemattomaksi, Valovirta sanoo.
Tutkinnanjohtaja Kortelainen toteaa, että rikoksia on haastava näyttää toteen: Asiakas voi vedota siihen, ettei tiennyt henkilön olevan parituksen uhri.
Kortelainen huomauttaa, että tietyssä mielessä osansa on myös taloyhtiöillä. Ne vuokraavat thaihierontapaikoille tiloja.
– Heitäkin voisi epäillä rikoksesta. Miten pitkälle vaatimuksen tietoisuudesta voi ulottaa?
Kahden thaimaalaisen naisen tarina pohjautuu käräjäoikeuden päätöksen ja tapausta tutkineen Hannu Kortelaisen haastatteluun.