Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan Viihdeorkesterista tuli Musiikkitalon vakiesiintyjä, joka vetää jättisalin täyteen – Martinus jäi liian pieneksi

Elokuvamusiikin konsertit ovat olleet huippusuosittuja ja lisää on tulossa.

Kun Vantaan Viihdeorkesteri (VVO) järjestää kansainvälisen elokuvamusiikin konsertin, siihen tarvitaan iso paikka. Silloin orkesterin kotisali Martinlaaksossa vaihtuu Helsingin Musiikkitaloon, joka vetää lähes 1 700 kuulijaa, kun konserttitalo Martinukseen mahtuu ”vain” noin 440 henkeä.

VVO:n isot konsertit vetävät yleisöä niin hyvin, että ne kannattaa järjestää Vantaan sijaan Helsingissä. Siitäkin huolimatta, että ne ovat aina iso taloudellinen riski.

Orkesterin toiminnanjohtaja Janne Rönnbäck myöntää, että Martinus on käynyt heille liian pieneksi.

– Martinuksen lavan koko riittää harjoitteluun. Siellä on myös laadukas tekniikka käytettävissä, mutta sen yleisökapasiteetti on rajallinen isompia konsertteja ajatellen.

Jos yleisöä ei mahdu riittävästi, konsertin kuluja ei saada peitettyä ja ohjelmistoa pitäisi supistaa.

Musiikkitalo on osoittautunut sijainniltaankin toimivaksi paikaksi. Monelle vantaalaiselle Helsingin keskusta on jopa näppärämmän matkan päässä kuin Martinlaakso ja Musiikkitaloon saapuu varmemmin myös helsinkiläisiä ja espoolaisia.

Paikka voi mennä harkintaan, jos Vantaan tapahtuma-areenahankkeet, Arena 3.3 Kivistössä ja Aviapolis Live Veromiehessä, toteutuvat.

VVO ei nytkään hylkää Martinusta kokonaan vaan esimerkiksi joulukuinen Lumiukko-konsertti järjestetään niin Musiikkitalossa kuin Martinuksessa. Myös yhteistyö vantaalaisten toimijoiden, kuten myyrmäkeläisen Vaskivuoren lukion kanssa jatkuu ja uusia viritellään.

Orkesteri, josta jokainen vantaalainen voi olla ylpeä.

– VVO:n strategiaan kuuluu tarjota laadukkaita elämyksiä koko pääkaupunkiseudulle, Rönnbäck sanoo.

Tulevien vuosien tavoitteena on muun muassa kasvattaa toimintaa sekä luoda monipuolista ja taiteellisesti kunnianhimoista kausiohjelmaa. Lisäksi halutaan lisätä kansainvälistä yhteistyötä konserttien nuotistojen vuokraamisella puolin ja tosiin.

– Ja olla orkesteri, josta jokainen vantaalainen voi olla ylpeä, Rönnbäck jatkaa.

Loppuunmyydyt elokuvakonsertit osoittavat, että orkesterilla on kykyä tuottaa huipputason tapahtumia. Orkesteri kootaan kuhunkin produktioon erikseen, ja sen riveissä esiintyvät klassisen, jazzin ja rytmimusiikin parhaimmistoon kuuluvat soittajat.

Heissä on freelancereita, mutta moni VVO:n vakisoittaja työskentelee myös kuukausipalkalla muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa, Kansallisoopperassa ja Sinfonia Lahdessa.

– Onneksemme usealla heistä ei ole vakituisia töitä lauantaisin, niin saamme heitä ja Musiikkitalon käyttöömme.

Viihdeorkesteri tarjoaa työtä noin 250 muusikolle ja teknikolle vuoden aikana, mutta vakituisia työntekijöitä sillä on vain kolme. VVO on myös levyttänyt uutta kotimaista musiikkia viime vuosina.

Lue vielä: Lauri Porra ja Vantaan Viihdeorkesteri luotaavat universumia sinfonisessa teoksessa – Professori Esko Valtaoja: "Päädyin nyt sitten tähän ikään kuin solistiksi"

Orkesteri on perustettu jo 1948 ja viihdemusiikkiin se on keskittynyt vuodesta 1987 lähtien, mutta ensimmäisen kausiohjelmansa se on ”uskaltanut” esitellä vasta tänä vuonna. Se tarkoittaa, että on uskallettu katsoa pidemmälle ensi vuoden kevääseen ja syksyyn saakka. Ensi vuonna järjestetään muun muassa John Williams -festivaali, joka koostuu kolmena peräkkäisenä lauantaina esitettävästä vaihtuvasta elokuvamusiikin ohjelmistosta.

– Suunnittelujänteen pidentäminen tuo uskottavuutta, Rönnbäck sanoo.

VVO:n tuloista runsas puolet kertyy pääsylipuista ja tilauskeikkojen myynnistä. Loppu muodostuu Vantaan kaupungin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tuesta.

Vuosibudjetti on 800 000 euroa, joka Rönnbäckin mukaan voisi olla jopa kaksinkertainen.

– Tavoite on 1,5, miljoonaa euroa.

VVO:n seuraavat tapahtumat Musiikkitalossa: Pelimusiikin konsertti Score 1.10. ja kauhuelokuvien konsertti Horror 29.10. Liput Ticketmaster.

Lue myös: Lauri Porralle entistä isompi rooli Vantaan Viihdeorkesterissa – aloittaa vuoden alussa taiteellisena johtajana

Lue myös: Vantaan Viihdeorkesteri sai uuden puheenjohtajan