Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tällä kadulla kirjoitetaan eniten parkkisakkoja Vantaalla – Viime vuonna yli 1 300 maksua

Tikkurilan keskustassa pysäköintivirhemaksu on 80 euroa ja muualla Vantaalla 60 euroa.

Säännöllisesti Asematiellä pysäköivä helsinkiläinen Kirsi Laitinen käyttää tunnollisesti parkkikiekkoa ja maksaa mobiilisovelluksella lisäaikaa käydessään kampaajalla Tikkurilassa. Hän ei ole koskaan saanut Asematiellä pysäköintivirhemaksua, mutta lukuisat muut ovat.

Viime vuonna kunnallinen pysäköinninvalvonta kirjoitti virheellisestä pysäköinnistä Asematiellä yhteensä 1 321 maksua ja vuonna 2020 vieläkin enemmän, 1 398 kappaletta.

Tikkurilan ydinkeskustassa pysäköintivirhemaksu on 80 euroa ja muualla Vantaalla 60 euroa. Se nousi 80 euroon viime vuoden lopulla.

Vain 300 metriä pitkän Asematien runsaat 1 300 parkkisakkoa ovat Tikkurilan alueen suurin vuosittainen määrä ja kaduittain laskettuna koko Vantaan ennätys. Edes parkkipaikkojen puutteesta kuuluisassa Kivistössä ei yhdelläkään kadulla napsahda yhtä paljon pysäköintivirhemaksuja vuodessa kuin Asematiellä.

Vantaan pysäköinninvalvonnan valvontaesimies Ari Piipponen kertoo, että suurin osa Asematien virhemaksuista johtuu pysäköintikiellon rikkomisesta Asematien Dixin päädyssä. Vajaan 50 metrin matkalla, yksisuuntaisella katuosuudella ei saa pysäköidä lainkaan. Paikalla liikkuu paljon jalankulkijoita ja kadun toisella puolella on pysäköintitelineitä pyörille.

Asematien toisessa päässä, Kielotien läheisyydessä, tulee "sakkoja" muun muassa siksi, että autoilija pysäköi taksille varatulle paikalle.

Tuusulalainen, vain etunimensä kertova Olavi pysäköi usein Asematielle asioidessaan Tikkurilassa noin kerran viikossa. Hänelle tunnin ilmainen pysäköinti riittää oikein hyvin.

– Tämä on hyvä systeemi. Kyllä pitää tunnissa saada asiat hoidettua, entinen vantaalainen tuumaa.

Parkkipaikkojen nopea kierto onkin ollut yksi kaupungin tavoitteista, kun kadunvarsipysäköintiä on muutettu maksulliseksi tunnin pysäköinnin jälkeen.

Asematie on Tikkurilan kyseenalainen ykkönen parkkisakkojen määrässä, mutta satoja väärinpysäköintejä tapahtuu myös muualla Tikkurilassa. Runsaasti pysäköintivirhemaksuja kirjattiin 2021 muun muassa Neilikkatiellä (375 kappaletta), Unikkotiellä (371) ja Orvokkitiellä (216).

Pysäköintiehdot Vantaalla ovat kiristyneet viime vuosina, kun kadunvarsien pysäköinti Tikkurilan, Kivistön ja Myyrmäen keskustoissa on muuttunut maksulliseksi tunnin ilmaisen pysäköinnin jälkeen. Lisäksi Tikkurilan keskustassa aivan ydinkeskustassa, kuten Asematiellä, lisätunti maksaa kaksi euroa, kun sen muualla saa eurolla.

– Autoilijat noudattavat hyvin maksullisuutta, Piipponen sanoo.

Paitsi liityntäpysäköinnissä, josta tuli kesällä maksullista kaikilla juna-asemilla ilman joukkoliikennelippua.

– Maksamattomien määrä liityntäpysäköinnissä on kasvanut.

Pysäköinnissä on tapahtunut paljon muutoksia ja uudistuksia, mutta pysäköinninvalvonnan keräämien "sakkojen" määrä ei ole Piipposen mukaan noussut.

– Olemme lisänneet autoilijoiden ohjausta ja neuvontaa ja huomanneet, että se on tehokkaampaa kuin pysäköintivirhemaksujen määrääminen.

Vinkkinä Piipponen mainitsee, että mobiilisovellusten automaattipaikannus ei aina näytä oikein, joten se kannattaa tarkistaa maksaessa.

Lue vielä: Suosittu ilmainen parkkialue Tikkurilan juna-aseman pysäköintialueiden vieressä muuttuu maksulliseksi – Vantaan pysäköintiin tulossa paljon muutoksia

Tunnin ilmainen pysäköinti säilyy Vantaalla – maksulliset alueet laajenevat Tikkurilassa, Myyrmäessä ja Kivistössä