Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli aloittanut jo 250 esiselvitystä Venäjä-pakotteiden vastaisista kuljetuksista – Näitä tuotteita yritetään tuoda rajan yli

Tulli on aloittanut lähes 250 esiselvitystä tapauksista, joissa Suomen rajan yli on yritetty tuoda EU-pakotteiden vastaisia tuotteita Venäjältä tai Venäjälle.

Tapauksista esitutkintaan on edennyt noin 120.

EU on asettanut rajoitteita Venäjälle vientiin ja sieltä tuontiin sen jälkeen, kun maa helmikuussa hyökkäsi Ukrainaan.

Tullin mukaan pakotteiden alaisissa kuljetuksissa on liikkunut eniten tietotekniikkaa ja muuta elektroniikkaa. Lisäksi pakotelistalla on esimerkiksi veneilytarvikkeita, drooneja ja optisia laitteita.

– Hoidamme pakotteiden valvontaa tietopohjaisesti mahdollisimman pitkälle ja olemme muokanneet tavaravirtoihin kohdistuvaa riskianalyysiamme siten, että EU:n Venäjälle kohdistamien pakotteiden valvonta on tarkoituksenmukaista ja tehokasta, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit tiedotteessa.

Hänen mukaansa Tulli on käsitellyt jo yli 16 000 tapausta, joista lähes tuhanteen on tehty kohdennettu tarkastus.

Tulli on myös lähettänyt ulkoministeriölle noin 580 lausuntopyyntöä siitä, onko jokin tietty tavara pakotteiden alainen. Lähes 200 tapauksessa näin on ollut.

Heinä-elokuussa pakotteiden alaisissa kuljetuksissa oli erityisesti tietokoneita, matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa. Myös veneilyyn liittyviä tarvikkeita, kuten kalastustutkia, sekä droneja pysäytettiin.

Tietotekniikka ja elektroniikka sekä merenkulkuun ja veneilyyn liittyvät tarvikkeet hallitsivat Tullin pysäyttämiä kuljetuksia myös maalis-toukokuussa.

Eniten kuljetuksia on pysäytetty maantieliikenteessä Vaalimaalla.

– Pääosa lausunnoista liittyy kaupallisen liikenteen kuljetuksiin. Tietokonetarvikkeet, elektroniikka yleensä sekä veneilyyn ja merenkulkuun liittyvät tuotteet ovat olleet pinnalla, summaa Rakshit.

Osa pakotevalvontaan kuuluvista tavaroista on niin sanottuja kaksikäyttötuotteita eli tuotteita, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.