Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokakaupat höllentävät vaatimuksia uusien työntekijöiden rekrytoinnissa – "Kyllähän tämä on tulevaisuutta"

Kassoilla on aina suomen kieltä puhuvaa henkilökuntaa, lupaa HOK-Elanto.

Prismoissa ja S-marketeissa voi törmätä vuoden vaihteen jälkeen työntekijöihin, jotka puhuvat vain englantia. HOK-Elanto on höllentämässä henkilökunnan kielivaatimuksia. Aiemmin ruokakauppoihin ei ole päässyt töihin ilman riittävää suomen kielen taitoa.

– Kyllähän tämä on tulevaisuutta. Kun pohdimme työvoiman saatavuutta, niin pitää miettiä, onko suomen kieli välttämättömyys. Ei välttämättä ole. Emme ole nytkään vaatineet täydellistä suomen kieltä, sanoo S-marketien henkilöstöpäällikkö Tiia Pitko.

Alussa on tarkoitus työllistää vain Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä. Kansainvälistä rekrytointia voidaan myöhemmin laajentaa. Mukana on alkuvaiheessa yhteensä kymmenkunta Prismaa ja S-marketia.

– Yksiköiden valinnassa kiinnitetään huomiota julkisen liikenteen saavutettavuuteen. Ei voi olettaa, että kaikilla on autoa. Päätöksiä paikoista ja aikataulusta ei ole vielä tehty, Tiia Pitko kertoo.

HOK-Elannon ravintoloiden kansainvälinen rekrytointi alkoi vuonna 2009. Miksi ruokakaupat tulevat mukaan vasta nyt?

– Se on ehkä kulttuurikysymys. Asiakkaat ovat odottaneet suomen kielistä palvelua, Pitko sanoo.

Suomen kieltä taitamaton työskentelee aluksi todennäköisimmin hyllytyksessä.

– Työtehtävät ovat sellaisia, ette ihan heti ole rahastamassa asiakkaita, Pitko sanoo.

Onko mahdollista, että myöhemmin kassalla voisi kohdata työntekijän, joka ei puhu suomea?

–  Suomen kieltä on ehkä turvallisempaa opetella ensin muissa tehtävissä kuin kassalla. Kaupoissa on aina varmasti suomen kieltä puhuva kassa paikan päällä.

HOK-Elanto ei tilastoi työntekijöitä heidän äidinkielensä perusteella.

– Ravintoloissa henkilöstöstä 14 prosenttia omaa jonkun muun kansalaisuuden. Pelkästään keittiötyöntekijöistä tämä osuus on 28, sanoo ravintolatoimialan henkilöstöpäällikkö Satu Vennala.

Vennala sanoo, että HOK-Elannon ravintoloissa jokaisessa vuorossa on oltava suomea puhuvia.

– Isoissa ravintoloissa englantia puhuvat ovat vuorossaan selvästi vähemmistö. Mutta esimerkiksi baarissa voi olla kaksi työntekijää, joista toinen puhuu englantia. Käytäntö on toiminut hyvin. En muista, milloin viimeksi olisi tullut palautetta siitä ettei tarjoilija puhu suomea, Vennala sanoo.