Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaiset opiskelevat Suomen kieltä ja työelämää Keravalla – "Monella on kova halu päästä nopeasti työelämään"

Parisenkymmentä ukrainalaista opiskelee Keudan Startti suomen kieleen, koulutukseen ja työhön -kurssilla Keravalla.

Elokuun lopulla alkanut kurssi kokoontuu neljänä arkipäivänä viikossa yhteensä 16 viikon ajan. Koulutus on osallistujille maksuton.

– Tavoitteena on, että mahdollisimman moni löytäisi työ- tai jatko-opintopaikan koulutuksen jälkeen. Osa todennäköisesti hyötyy suomen kielen opinnoista koulutuksen jälkeen esimerkiksi aikuisten perusopetuksen ryhmässä, osa voisi siirtyä esimerkiksi TUVA-koulutukseen tai tutkinnon-osakoulutukseen, opinto-ohjaaja Sari Aarnio kertoo.

Ukrainalaiset opiskelijat ovat lähikuntien alueelta, Keravalta, Järvenpäästä ja Tuusulasta.

– Opiskelijat ovat todella motivoituneita. Monella on kova halu päästä nopeasti työelämään. Olemmekin yrittäneet löytää nopeita polkuja työllistymiseen esimerkiksi kaupan alalle.

Lukutaitokoulutuksessa opiskellaan ja kehitetään suomen kieltä toiminnallisin menetelmin sekä tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan, työelämään, koulutusjärjestelmään ja kulttuuriin. Opinnot sisältävät opintokäyntejä sekä ryhmä- ja yksilöohjausta.

– Lähdetään liikkeelle ihan suomen kielen perusteista. Kurssilla on ukrainankielinen ohjaaja tukena.

Koulutuksen aluksi laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jota tarkennetaan koulutuksen aikana. Koulutuksen aikana tutustutaan yrityksiin, koulutustarjontaan ja opiskelutapoihin yksilöllisen kiinnostuksen mukaisesti.

– Koska meillä on kaksi opettajaa, on mahdollista panostaa yksilölliseen opetukseen.

Opiskelun loppuvaiheessa kartoitetaan opiskelijan suomen kielen osaaminen. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen opiskelija löytää tarkoituksenmukaisen jatkopaikan koulutuksessa tai työelämässä.

– Tärkeää on tehdä tutuksi suomalaista työelämää ja työkulttuuria sekä työnhakemisen tapoja. Suomalainen työelämä on kuitenkin osiltaan erilainen kuin mihin opiskelijat ovat tottuneet, Aarnio toteaa.

Kurssin ukrainankielinen ohjaaja Tetiana Mahdych sekä suomen kielen opettaja Siru Käyhkö kehuvat opiskelijoiden korkeaa motivaatiota.

– En voi tarpeeksi kehua. Motivaatio on todella korkealla ja opiskelijat ovat tavattoman ahkeria. Luokassa on todella hyvä tunnelma, Käyhkö toteaa.

Opiskelijat kehuvat opintomateriaaleja laadukkaiksi. Myös opetuksen sisältö saa kiitosta.

– Kurssilla on käytetty tarpeeksi aikaa asioiden oppimiseen ja opetus on laadukasta, opiskelijat kertovat.

Meneillään oleva kurssi on toinen sarjassaan. Viime huhtikuussa oli samanlainen koulutus, johon osallistui myös noin viisitoista ukrainalaista. Kokemukset ovat opettajien mukaan olleet positiivisia.

– Nopeasti haluttiin tällainen kokonaisuus järjestää, kun sota alkoi.

Tietoa kurssista ukrainalaiset ovat saaneet lähinnä vastaanottokeskuksista sekä heille suunnatuista palvelupisteistä ja kuntien työllisyyspalveluista. Sana on levinnyt myös paikallisten keskuudessa sekä ohjaaja Mahdychin verkostojen kautta.

Tietoa koulutuksesta on pyritty levittämään laajalti.

– On tärkeää, että tietoa on saatavilla myös heidän omalla kielellään, siksi halusimme kurssin esittelynkin myös ukrainan kielellä oppilaitoksen verkkosivuille.

Rekry2022 messut Järvenpäässä 4.10. Aino-Areenalla.