Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotimaisten elokuvien tarjonta leffateattereissa on ennätyssuurta – Miksi elokuvat pyörivät tyhjille saleille?

Elokuvateattereissa on ollut syksyllä hiljaista. Muun muassa Bio Rexin teattereissa on ollut syyskuun lopussa useita näytöksiä, joissa ei ole ollut yhtään katsojaa. Tilanne oli tämä muun muassa viime viikon perjantaina, kun Redissä ja Triplassa esitettiin Pelle Hermanni -elokuvaa kello 16:n jälkeen.

Ruuhkaa ei ollut myöskään Finnkinon Tennispalatsissa. Kello 17:n aikaan alkaneeseen Pelle Hermanniin oli myyty 22 lippua hetki ennen elokuvan alkua.

Triangle of Sadness -elokuvan Redin Bio Rexissä katsoneet Lauri Schildt, 40, ja Katri Peltoniemi, 29, suosivat päivänäytöksiä, koska teattereissa on silloin väljempää. Viime keskiviikkona salissa oli heidän lisäkseen viisi muuta katsojaa.

– Bio Rex on vielä siistimpi kuin tässä aiemmin ollut Cinamon. En ole käynyt talven jälkeen elokuvissa, koska ei ole ollut kiinnostavia ensi-iltoja, Schildt sanoo.

Bio Rex avattiin Triplaan vuosi sitten ja Rediin viime kesänä.

Vaikka varaustilanne näyttää monen elokuvan kohdalla pieniä lukemia, Bio Rexin toimitusjohtaja Aku Jaakkola ei ole huolissaan.

 – Lähdimme uutena toimijana markkinaan. Jos kuvittelee, että se on muuta kuin todella pitkä projekti, on väärillä eväillä liikenteessä. Teemme tätä hyvin pitkällä jänteellä. Olen rauhallisin mielin.

Uusi Mielensäpahoittaja on ollut menestys.

Jaakkola sanoo, että pienempiin katsojamääriin vaikuttaa jenkkileffojen puute.

– Amerikkalaisen elokuvan lanseerauksia on vähemmän mitä normaalisti.

Puolet Bio Rexin ohjelmistosta on tällä hetkellä kotimaista. Normaalisti määrä on neljännes. Poikkeuksellisesta ilmiöstä syntyy Jaakkolan mukaan epäsuhta.

– Kotimaista elokuvaa on nyt ennätysmäärä. Katsojat hajaantuvat eri elokuviin. Tällöin voi syntyä tulkinta, etteivät yksittäiset elokuvat vedä. Kyllä kotimaisessa leffassa käy katsojia. Jokainen ei voi kuitenkaan päästä isoihin katsojamääriin.

– Uusi Mielensäpahoittaja on ollut menestys, sanoo Finnkinon kaupallinen johtaja Hannele Wolf-Mannila.

Lue myös: Kaupunki pohtii parhaillaan, kuka pyörittää Kino Myyriä jatkossa – Syksyn ajan elokuvia tuottaa Myyrmäki-talon tiloissa Pop Up Kino Helsinki

Top Gun- ja Kätyrit-elokuvat olivat viime kesän menestysleffoja niin Bio Rexissä kuin Finnkinossa.

– Kesä oli alalla poikkeuksellinen hyvä verrattuna vastaaviin kuukausiin ennen koronaa. Elokuu oli heti perään heikoimmasta päästä 20 vuoteen. Syyskuu on ollut hiukan vaisu, mutta kasvua on ollut nyt muutaman viikon ajan, Jaakkola sanoo.

– Kesä oli todella vilkas. Elokuu ja syyskuu ovat olleet kesää hiljaisempia, Wolf-Mannila kertoo.

Toimitus vertaili Helsingin elokuvateattereiden lippujen hintoja lokakuussa 2021. Silloin selvisi, että Bio Rex saattoi olla jopa kymmenen euroa Finnkinoa halvempi.

Schildt ja Peltoniemi käyttivät keskiviikkona lahjaksi saamiaan vapaalippuja, mutta molemmat tietävät, että Redin elokuvateatterilla on maine Finnkinoa edullisempana paikkana.

Huippuelokuvan sattuessa kohdalle ei hinnalla ole kuitenkaan väliä.

– Jos jonkun elokuvan todella haluaa nähdä, niin sitten maksaa korkeammankin hinnan. Vähän aikaa sitten kävin Kino Engelissä. Se oli hyvin edullinen, Peltoniemi muistelee.