Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalle suunnitellaan "hyvin uniikkia" kauppahallia ravintoloineen – tällainen keskittymä hallista voisi tulla

Jos ideoinnissa mukana ollut Panu Vuorimaa saisi sormia napsauttamalla kauppahallin pystyyn, niin sellainen olisi Vantaalla jo huomenna.

Jos lennokkaat suunnitelmat toteutuvat, Vantaalla on viimeistään muutaman vuoden kuluttua kauppahalli. Eikä ihan tavallinen kauppahalli, vaan urbaanin ruoan kehittämisen keskus. Urbaani ruoka tarkoittaa lähellä kaupunkilaisten koteja tehokkaasti ja turvallisesti tuotettua ruokaa.

Ideoinnissa mukana ollut Vantaan kaupungin erityisasiantuntija Panu Vuorimaa kertoo, että kauppahallissa tuotteitaan voisivat myydä lähiruoantuottajat, siellä voisi olla ravintoloita ja verkkokaupan keskus.

Tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole, mutta tärkein asia on kohdallaan.

– Kauppahallin toteuttamiseksi on olemassa tahtotila, Vuorimaa sanoo.

Paljon on vielä mietittävänä, kuten sijainti. Kauppahallin tulisi olla myös kaupallisesti kannattava, joten sen tulisi olla keskustassa tai ainakin helposti saavutettavissa.

– Olisi toivottavaa, että sinne olisi hyvät julkiset kulkuyhteydet. Toisaalta kauppahallin tulisi olla niin houkutteleva konsepti, että sinne haluttaisiin tulla uudelleenkin, vaikka se ei sijaitsisi aivan keskustassa.

Pohdittavana on myös se, olisiko paikka uudessa vai vanhassa rakennuksessa.

Vantaan kauppahalli olisi toteutuessaan hyvin uniikki.

– Jos kyseessä olisi vanha kiinteistö, pitäisi ottaa selvää, mitä kaikkia kiinteistöteknisiä muutoksia vaadittaisiin.

Jos Vuorimaa saisi sormia napsauttamalla kauppahallin pystyyn, niin sellainen olisi Vantaalla huomenna.

– Toivottavasti suunnitelmista päästään etenemään toteuttamiseen mahdollisimman pian.

Vantaasta halutaan urbaanin ruoan pääkaupunki vuonna 2025. Kauppahalli-idea on linjassa sen kanssa.

– Olisihan se hienoa, jos kauppahalli olisi toiminnassa vuonna 2025.

Idea on tällä hetkellä ajankohtainen jo siksi, että lähiruoan tuottaminen lisää huoltovarmuutta.

Vantaan lähiruokahankkeissa mukana ollut urbaanin ruoantuotannon yrittäjä Henri Laine pohtii, että tulevaisuuden ruoan tuottajilla on usein puutetta tilasta. Kauppahalli voisi tarjota tuottajille yhteisen tilan lisäksi myös muita jaettuja palveluita ja etuja, kuten yhteinen pakkaamo, varastotilat, myyntikanavat, logistiikka sekä luoda yhteistä brändiä ja markkinointia.

Vuorimaa lisää, että kauppahalli voisi olla myös kokemus- ja oppimiskeskus

Konsepti kuulostaa kokonaisuudessaan hyvin erilaiselta kuin perinteiset kauppapaikat.

– Kyllä, Vantaan kauppahalli olisi toteutuessaan hyvin uniikki, Vuorimaa toteaa.

Lue myös: Länsi-Vantaalle avautumassa uudenlainen lähituottajien keskus, jossa ei ole kassoja – "Jos kauppa menestyy Vantaalla, avaan seuraavan Espooseen"

VAV:n kerrostalossa viljeltiin ruokaa porukalla: "Tavoitteena on, että Vantaasta tulee urbaanin ruoantuotannon pääkaupunki"

Heurekan parkkipaikalta haetaan lähiruokaa pientuottajilta – "Nämä tuotteet ovat yksinkertaisesti tosi hyviä"

Keskellä Myyrmäkeä on ainutlaatuinen paikka, jossa perunat kasvavat ilmassa – antaa jopa 10-kertaisen sadon tavanomaiseen verrattuna