Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen Ulla Lindblom piirsi lumiukot lämmittelemään nuotiolla – Hauskat hahmot päätyivät lopulta omakustannekirjaan insinööriystävän avustuksella

Vantaalainen harrastajanäyttelijä piirsi yhden kuvan jälkeen kymmenittäin lisää.

Siitä se lähti. Vuonna 2017 tikkurilalainen Ulla Lindblom piirsi kaksi lumiukkoa lämmittelemässä nuotiolla.

– Johonkin joulutervehdykseen sen tein. Se oli tuttujen mielestä hauska.

Lindblom innostui piirtelemään ja asettelemaan lumiukkojaan kaikenlaisiin tilanteisiin.

– Tein ihan mitä nyt vain päähän pälkähti. Lumiukosta tuli itselleni vähän kuin tavaramerkki. Siskoni ja ystäväni alkoivat kysellä, että miksi en tee niistä vaikka jotain kirjan tapaista.

Lopulta piirroksia oli jo useampi kymmen ja tekijä alkoi puntaroida, josko kirjassa sittenkin voisi olla ideaa. Ongelma oli vain se, että hän ei itse hallinnut tekniikkaa, jolla saatella materiaaliaan painettavaksi. Apu löytyi kuitenkin läheltä asuvan ystäväpariskunnan insinöörimieheltä ja painopalvelut Keuruulta.

En minä tällä rikastua aikonutkaan.

– Ystäväni Jussi Frisk auttoi tässä todella paljon. Hän selvitti painamiseen liittyvät asiat ja pohti kanssani paperin ja kansien laatua, kuvien sommittelua sekä minkä tyyppistä tekstiä kuvien alla käytettäisiin. Hän myös valokuvasi piirrokseni teksteineen ja lähetti tiedostot painofirmaan.

Lastenkirjansa tarinaa kehitellessään Lindblom lisäsi ja poisti tarpeen mukaan kuvia. Lumiukon ja -akan lisäksi mukaan pujahti haamuja ja jostain kaukaa saapui vieraita myös avaruusaluksen näköisellä vekottimella.

– Kyllästyin piirtämään vain lumiukkoja, Lindblom nauraa.

Retki Lumimaahan -tarina avaa lapsille lumiukkojen avulla elämänkaarta. Teemoiksi nousevat myös erilaisuus ja ystävyys.

Piirtäminen on Lindblomille ollut aina mieluista.

– Tykkään myös hullutella. Kun kerran kehotettiin kirjan tekemiseen, niin sitten sellaisen tein. Olihan se jännä nähdä, millainen tulee itse tehdystä jutusta.

Lindblom on harrastajateatteri Vantaan Näyttämön pitkäaikainen jäsen.

– Näytteleminen kyllä kiinnostaa edelleen, mutta iän karttuessa mielikuvitus ei näytä lakkaavan toimimasta ja tuntuu, että kaikenlaista pitäisi saada ulos. Ideoita piirtämiseen tulee koko ajan ja näytelmiäkin tekisi mieli kirjoittaa.

Kirjaa Lindblom painatti omakustanteena 36 kappaletta.

– En minä tällä rikastua aikonutkaan, hän hekottelee.

– Kymmenkunta olen lahjoittanut tutuille. Lopuista en tiedä, pitäisikö lähteä kirpputorille myymään.