Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalle suunnitellaan uutta kaupunginosaa – Katso kuvat kilpailun voittaneista ehdotuksista

Suunnittelukilpailusta saatiin ideoita ja ehdotuksia Tikkurilan väritehtaan alueelle.

Modernia kaupunkimaisuutta vehreydellä ja alueen historialla höystettynä, niin voi kiteyttää Tikkurilan väritehtaan alueen suunnittelukilpailun voittajaehdotukset. Alueelle suunnitellaan asuntoja, toimitiloja, palveluja ja virkistysalueita.

Kansainvälisen kutsukilpailun voitto jaettiin kahdelle ehdotukselle: Kaupunki, luonto, elämä, värit ja Parklife. Ensin mainitun on suunnitellut Arkkitehtitoimisto NOAN ja jälkimmäisen Arkkitehdit Anttila & Rusanen. Ne täyttivät tuomariston mukaan parhaiten kilpailulle asetetut tavoitteet ja ovat molemmat korkeatasoista arkkitehtuuria.

Tuomaristo ehdottaa, että Tikkurila Oyj ja Vantaan kaupunki suunnittelevat voittajien kanssa ensin yhteisen kaupunkivision. Siten molempien ehdotusten parhaat puolet voidaan hyödyntää kaavoituksessa.

Kaavarunko alueesta tehdään 2023–24 ja asemakaavoitus etenee sen rinnalla vaiheittain.

Lue myös: Tikkurilan väritehtaan aluetta odottaa mullistus – Aluearkkitehti uskoo monipuoliseen asuntotuotantoon

– Suunnittelualue on poikkeuksellisen kiinnostava laajuutensa, liikenneyhteyksiensä, sijaintinsa sekä paikallisen luonnon ja historian vuoksi, kehui tuomariston puheenjohtaja Jorma Haapamäki kilpailun tulosten julkistamistilaisuudessa maanantaina.

Ne olivat yleisökyselyssä vantaalaisten suosikkeja.

Tuomaristo kiittelee Kaupunki, luonto, elämä, värit -ehdotuksen viherrakentamista hyvin tutkituksi ja yhteyttä Jokiniemeen puistolaaksoon luontevaksi. Tiedotteessa todetaan, että ehdotuksen kaupunkirakenne on urbaani ja se vastaa kilpailun tavoitteeseen luoda paikkoja liike- ja työtiloille. Asumista ehdotus käsittää arviolta noin 3 000 asukkaalle.

Parklifen kaupunkivision tuomaristo arvioi persoonalliseksi ja ilmeeltään rikkaaksi. "Urbaani liittymä Tikkurilan keskustaan tiedekeskus Heurekan ja kulttuuritehdas Vernissan suunnalta on hyvin perusteltu ja erityisen onnistunut", toteaa tuomaristo perusteluissaan. Ansiokkaana pidetään myös ehdotuksen arkkitehtonista kokonaisotetta ja kaupunginosalle luotua persoonallista henkeä. Ehdotus toisi asuntoja noin 1 500 asukkaalle.

Tuomaristo piti molempia voittajaehdotuksia myös inspiroivina ja kehityskelpoisina. Ne olivat lisäksi yleisökyselyssä vantaalaisten suosikkeja.

Kun suunnitelmat vähitellen ja eri vaiheissa etenevät, Tikkurilan keskusta laajenee Keravanjoen yli Kuninkaalaan, mikä lähes tuplaa Tikkurilan keskusta-alueen. Suunnittelualue on pinta-alaltaan noin 40 hehtaaria, josta noin puolet omistaa Tikkurila Oyj. Vantaan kaupunki ja Tikkurila allekirjoittivat alueesta yhteistyösopimuksen 2020.

Suunnittelualuetta kutsutaan uudeksi Väritehtaan kaupunginosaksi. Se käsittää Tikkurila Oyj:n tehdasalueen ja Heurekan pysäköintipaikan sekä niiden väliin jäävän kartano- (Konungsin kartano) ja puistoalueen. Myös Keravanjoen eteläpuoleinen ranta kuuluu alueeseen.

Alue on nyt Kuninkaalan kaupunginosaa. Muuttuuko nimi Väritehtaan kaupunginosaksi, kun suunnitelmat etenevät, Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine?

– Jaa-a, kuka tietää, Laine vastasi kilpailun tulosten julkistamistilaisuudessa.

Kilpailuun jätti ehdotuksensa viisi kutsuttua arkkitehtitoimistoa, joista yksi oli Tanskasta. Tuomaristoon kuuluivat Tikkurila Oyj:n ja Vantaan kaupungin edustajien lisäksi arkkitehtiprofessorit Hannu Tikka ja Trevor Harris.

Kilpailun järjestivät Vantaan kaupunki ja Tikkurila Oyj yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa.

Lue myös: Tikkurilan pääkonttori muuttaa Alkon entisiin tiloihin – Maalitehdas tarvitsee myös uusia tuotantotiloja: "Ainakin kymmenisen vuotta olemme tässä"

Kuninkaalassa tehdään nyt maalia ja lakkaa ulkomaalaajille – Kaikille tutusta Tikkurilasta lähtee tavaraa meille ja maailmalle