Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan ensimmäinen perhekeskus pian valmis, seuraava halutaan Myyrmäkeen

Johtaja: Pienempien palvelupisteiden lakkauttaminen on harmittanut kuntalaisia.

Vantaalle perustetaan parhaillaan kahta eri perhekeskusta, joiden tarkoituksena on koota saman katon alle lasten, nuorten ja perheiden käyttämiä palveluita.

Itä-Vantaalla Koivukylän avoimen kohtaamispaikan yhteyteen perustettava perhekeskus on jo pitkällä. Rakennuksessa toimii avoimen kohtaamispaikan lisäksi useita perhe- ja sosiaalipalveluiden toimijoita, kuten perheterapeutti, Vantaan perhekoutsit, väkivaltatyön asiantuntija ja eroauttamisen sosiaaliohjaaja. Neuvola toimii viereisessä kiinteistössä. Useat tiloista ovat yhteiskäytössä ja eri ammattilaiset ovat paikalla vuoropäivinä. Karsikkokujalla sijaitsevan rakennuksen kolmannen kerroksen tilat ovat parhaillaan tyhjillään ja ne aiotaan remontoida perheneuvolatoiminnalle sopiviksi. Remontti on tarkoitus toteuttaa vielä tämän syksyn aikana.

Lue lisää: Itä-Vantaan perheneuvolalle aiotaan remontoida uudet tilat Koivukylän perhekeskuksesta

Toista perhekeskusta suunnitellaan Länsi-Vantaalle Myyrmäessä sijaitsevaan Virtataloon. Toteutuessaan perhekeskukseen tulee muun muassa äitiys- ja lastenneuvola sekä kaupungin perhepalvelut ja kuntoutus.

Vantaan terveyspalvelujen johtajan Piia Niemi-Mustosen mukaan hajallaan sijaitsevat yksiköt halutaan koota yhteen fyysiseen toimipisteeseen, jotta perheet saavat tarvitsemansa avun nopeammin, kun palvelut ovat saman katon alla, tai ainakin vierekkäisissä rakennuksissa. Länsi-Vantaalla on jo lakkautettu esimerkiksi Pähkinärinteen neuvola.

Vantaan perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Mirja Varis tietää, että pienempien palvelupisteiden lakkauttaminen on myös harmittanut kuntalaisia.

Lue lisää: Mikkolan ja Pähkinärinteen neuvolat lakkautetaan – Neuvolatoimintaa keskitetään perhekeskuksiin

Variksen mukaan keskittäminen mahdollistaa moniammatillisen työskentelyn kehittämisen. Hän sanoo, että tarkoituksena on jatkossa tarjota hyvinvointialueen palveluja perheille yhteistyössä kaupungin kanssa.

Virtatalon perhekeskuksen vaatimien muutostöiden kustannusarvio on lähes neljä miljoonaa euroa. Muutostöitä vaaditaan, sillä rakennuksen toimistohuoneet ovat tarpeeseen nähden liian pieniä. Lisäksi tiloihin tehdään vesipisteitä. Sosiaali- ja terveyslautakunta sekä kaupunkitilalautakunta ovat omalta osaltaan näyttäneet Länsi-Vantaan perhekeskukselle vihreää valoa. Asiasta päättää lopullisesti kaupunginhallitus.

Koivukylän perhekeskus on saanut ideansa jo vuosia sitten. Variksen mukaan alkusysäys tuli Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) myötä jo muutamia vuosia ennen koronaa.

Niemi-Mustonen toivoo, että tulevaisuudessa Vantaalla on neljä perhekeskusta. Koivukylän ja Myyrmäen lisäksi perhepalveluiden keskittymät aiotaan luoda aikanaan Tikkurilan suuralueelle sekä Hakunilaan, joka palvelisi myös keravalaisia.

Lue lisää aiheesta:

Vantaalla vauvaperheet saavat kolme maksutonta kotipalvelun käyntiä – lähihoitajat kiertävät kodeissa neljässä kaupunginosassa

Vantaan perhe- ja sosiaalipalveluissa Jokiniemessä ei toteudu lainmukainen yksityisyyden suoja – Tilojen äänieristyksen korjaustyöt alkamassa kesällä

Rajakylän neuvola lakkautetaan – toiminta siirtyy Hakunilaan lokakuussa