Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmailumuseon kohtalo on vaakalaudalla – Avustusta luvattiin mutta sitä ei tullut

Veromiehessä sijaitsevan Ilmailumuseon tulevaisuus on ollut jo pitkään epävarma. Museon toiminta voi jatkua vain, jos se saa uudet tilat. Nykyiset Suomen Ilmailumuseosäätiön omistamat tilat ovat elinkaarensa lopussa, ja maanvuokrasopimus päättyy vuonna 2028.

Vantaalta löytyisi paikka uusille tiloille, mutta museohankkeen rahoitus on kohtalonkysymys.

Lue myös: Uudelle Ilmailumuseolle on paikka kaavoitusohjelmassa – "Sijainniltaan erinomainen", "Ykköspaikka Vantaalla"

Vantaan Sanomat uutisoi toukokuussa 2021, että opetus- ja kulttuuriministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö aikovat esittää eduskunnalle 8,5 miljoonan euron investointiavustusta museohankkeelle. Sellaista esitystä ei kuitenkaan annettu.

Suomen Ilmailumuseon museonjohtaja Pia Illikainen toteaa hyvin pettyneenä, ettei valtion tämän syksyn budjettiriihessä edelleenkään ollut linjausta valtion rahoituksesta Ilmailumuseolle.

– Emme tiedä, miksi opetus- ja kulttuuriministeri ei vienyt esitystä läpi.

Vantaa puhaltamassa nostetta Ilmailumuseolle – Kaupunki takaisi miljoonien eurojen lainan ja avustaisi vuosittain sadoilla tuhansilla

Uusi Ilmailumuseo -hanketta ei ole kuitenkaan haudattu.

– Jatkamme keskusteluja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Vantaan kaupungin virkamiesjohto on ollut tiiviisti tukemassa hanketta. Katsotaan miten käy. Jonkinlainen ratkaisu tilanteeseen tullee lähikuukausina.

Vantaan kaupunki olisi tulossa mukaan hankkeeseen 6,5 miljoonan euron lainantakauksella sekä toimintatukea korottamalla. Suunnitelmissa mainitaan, että Vantaan kaupunki tukisi uuden museon toimintaa sen valmistumisen jälkeen vuosittain 400 000 eurolla.

Vaikka Vantaa tukisi hanketta, valtion rahoitusosuutta tarvitaan.

Tarkoituksena on hakea valtion ja Vantaan tuen lisäksi myös muuta rahoitusta.

– Kaikki muu rahoitus on aika pitkälti kiinni valtion rahoituksesta. Muun rahoituksen hakeminen on vaikeaa, jos meillä ei ole varmuutta isoimmasta yksittäisestä potista ja hankkeen käynnistymisestä.

Jos kaikki etenisi tästä eteenpäin sujuvasti ja valtiolta saataisiin 8,5 miljoonaa euroa, museo voisi Illikaisen mukaan avata ovensa syksyllä 2026.

Ilmailumuseo on toiminut vuodesta 1981 alkaen Helsinki–Vantaan lentoaseman läheisyydessä Aviapolisaseman tuntumassa Finavia Oyj:n omistamalla tontilla.

Lue myös: Ilmailumuseon hankkeelta puuttuu edelleen yli 20 miljoonaa euroa – "Mikäli rahoitusta ei saada, museotoiminta lakkaa nykymuodossaan kokonaan"