Yhä useampi lemmikki lopetetaan nyt kotonaan – Näin eläinlääkäri sen tekee
2
Lemmikkien lopettaminen kotioloissa on yleistynyt viime vuosien aikana. Kotieutanasia on herkkä ja kiireetön tapahtuma. Pekka Kainulainen
Katso isompi kuvaLemmikkien lopettaminen kotioloissa on yleistynyt viime vuosien aikana. Kotieutanasia on herkkä ja kiireetön tapahtuma. Kuvan kissa ei liity tapaukseen. Marita Itävuori
Jari Pietiläinen
| Päivitetty
Kun perheen rakas kissa, koira tai vaikkapa gerbiili ikääntyy tai sairastuu vakavasti, eteen voi tulla raskas päätös: lemmikki on lopetettava.
Lemmikkien kotieutanasiasta on tullut Suomessa yhä yleisempää. Entistä useampi eläinlääkäri tulee kotiin, jolloin vältytään lemmikin viemisestä vastaanotolle.
– Kyllä tällainen palvelu on nyt suositumpaa kuin esimerkiksi vielä kymmenkunta vuotta sitten, kertoo espoolainen eläinlääkäri Ilona Kareinen, 37.
Kun Kareinen aloitti työnsä eläinlääkärinä vuonna 2010, eläinlääkärit eivät vielä tehneet juurikaan kotikäyntejä. Koronakaudella kotikäynnit yleistyivät – olipa niiden syy sitten mikä tahansa.
– Nykyisin lemmikkien omistajat osaavat jo kysyä tällaisia palveluja, vaikkei niitä juuri markkinoitaisikaan, Kareinen arvioi.
Puskaradio on tehokas viestinviejä: kun joku lemmikkiperhe on saanut hyvää, ymmärtävää palvelua, sana siitä kiirii myös muille lemmikkien omistajille.
Kun omistaja päätyy rakkaan lemmikkinsä lopettamiseen kotioloissa, se tapahtuu hyvin usein juuri jouluna tai kesäloman aikaan.
– Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että silloin perheessä on kiireetöntä aikaa tällaisen päätöksen toteuttamiseen. Ehkä myös halutaan viettää loma viimeisen kerran yhdessä.
Kotieutanasia on kiireetön toimenpide, joka tapahtuu käytännössä samalla tavoin kuin eläimen lopettaminen klinikallakin.
– Tyypillinen kotona lopetettava koira tai kissa on varsin iäkäs ja heikkokuntoinen lemmikki, jota eläinlääkäri on hoitanut varsin pitkään jo muutenkin, Kareinen kertoo.
Kun viimeisen päätöksen aika on tullut, omistaja ei halua tuottaa lemmikilleen enää ylimääräistä stressiä ja kuljettaa sitä klinikalle. Siksi eutanasia voidaan tehdä eläimelle tutussa paikassa, vaikkapa perheen olohuoneessa.
– Koiria lopetetaan kotona eniten, mutta varsinkin kissat vierastavat klinikalle tulemista missä tahansa asiassa. Siksi monet kissanomistajat haluavat, että lemmikki lähtee viimeiselle matkalleen juuri kotioloissa, Kareinen kertoo.
Kotieutanasian aikana eläimelle annetaan ensin lihakseen rauhoittava injektio, joka saa sen nukahtamaan.
– Sen aikana omistaja voi silitellä lemmikkiä, jutella sille ja jättää jäähyväisiä. Hetken kuluttua annettava toinen injektio vaivuttaa eläimen kirurgiseen anestesiaan, eikä se tunne enää minkäänlaista kipua, Kareinen kertoo.
Kolmas lääke puolestaan pysäyttää sydämen toiminnan ja eläinlääkäri voi todeta lemmikin kuolleeksi.
– Toisinaan on niin, että kissan tai koiran omistaja potee huonoa omaatuntoa rakkaan lemmikkinsä lopettamisesta. Silloin muistutan siitä, että kivuliaan ja parantumattomasti sairaan eläimen lopettaminen on rakkauden teko.
Kareinen tietää, että lemmikin kuolema on lähes aina raskasta koko perheelle.
– Siinä tilanteessa yritän parhaan kykyni mukaan tukea ja lohduttaa perhettä. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse pidätellä suruaan, vaan kyyneleiden voi antaa tulla vapaasti.
Kotioloissa Kareinen on saattanut monenlaisia eläimiä viimeiselle matkalle.
– Lintuja ja matelijoita voidaan lopettaa samalla tavoin kuin kissoja ja koiriakin. Ei ole harvinaista, että esimerkiksi lemmikkikäärme joudutaan lopettamaan kotona, Kareinen kertoo.
Esimerkiksi kilpikonnat ovat niin pitkäikäisiä, että ne elävät usein omistajaansa kauemmin. Joskus kilpikonnan omistajat eivät halua, että lemmikki joutuisi vielä vanhoilla päivillään muuttamaan uuteen kotiin. Siksi päädytään eutanasiaan.
Etenkin suurissa kaupungeissa lemmikki päätyy varsin usein tuhkattavaksi.
– Voidaan sopia siitä, että otan eläimen mukaani ja huolehdin lemmikin tuhkattavaksi. Omistaja saa sitten tuhkat kotiinsa valitsemassaan uurnassa. Toinen vaihtoehto on se, että päädytään yhteistuhkaukseen muiden lemmikkien kanssa ja että lemmikin tuhkat sirotellaan muistolehtoon, Kareinen mainitsee.
Kareinen on suunnitellut pääkaupunkiseudulle kokonaan uutta, lemmikeille tarkoitettua saattohoitopalvelua. Sen tarkoituksena on tukea iäkkäiden tai vakavasti sairaiden eläinten omistajia, mikäli perhe päätyy lemmikkinsä eutanasiaan.
– Tällainen palvelu on tarpeen ainakin silloin, jos uhkana on se, että perhe lykkää lemmikin lopettamista liian pitkälle, Kareinen muistuttaa.