Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Öljy on painumassa unholaan lämmityksessä – nyt jyräävät maalämpö ja ilmalämpöpumput

Maalämpö ja ilmalämpöpumppu ovat yleistyneet kotitalouksien pääasiallisina lämmitystapoina. Suoran sähkölämmityksen ja öljylämmityksen osuudet ovat puolestaan laskeneet. Asiaa on selvittänyt Tilastokeskus.

– On kiinnostavaa, että maalämpö on yleistynyt pääasiallisena lämmitystapana jokaisessa tarkastellussa talotyypissä. Kaikista taloista yhdeksän prosenttia lämmitetään maalämmöllä. Jopa kerrostaloissa maalämpö on yleistynyt, kulutustutkimuksesta vastaava yliaktuaari Tuomas Parikka sanoo.

Myös ilmalämpöpumppujen käyttö on lisääntynyt selvästi viime vuosina. Omakotitaloista jo 12 prosenttia lämpenee ensisijaisesti ilmalämpöpumpuilla. Vuonna 2016 vastaava osuus oli kaksi prosenttia.

– Ilmalämpöpumppua käytetään yleisesti lisälämmittimenä. Jatkossa on mielenkiintoista selvittää, miten pumpun päälämmönlähteeksi valinneiden kotitalouksien energiankulutus suhteutuu muiden talouksien energiankulutukseen, Tilastokeskuksen energiatilastojen asiantuntija, yliaktuaari Virve Rouhiainen kertoo.

Kulutustutkimuksen tietojen perusteella omakotitaloissa ja muissa pientaloissa on luovuttu sähkö- ja öljylämmityksestä. Omakotitaloissa suoran sähkölämmityksen osuus on laskenut kuudessa vuodessa kuudella prosenttiyksiköllä.

Rouhiaisen mukaan sähkölämmityksen osuudessa havaittuja muutoksia tulee selvittää vielä tarkemmin.

– Uusissa rakennushankkeissa tehdyt lämmitysratkaisut eivät riitä selitykseksi. Viime vuosina noin joka toiseen uuteen sähkölämmitteiseen pientaloon on valittu suora sähkölämmitys, hän sanoo.

Öljyllä lämpenee enää kymmenen prosenttia omakotitaloista. Kuusi vuotta aiemmin öljylämmityksen osuus oli 16 prosenttia.

Hallitusohjelman mukaisesti fossiilisen öljyn lämmityskäytöstä luovutaan 2030-luvun alkuun mennessä. Asiaa ovat vauhdittaneet poliittiset päätökset.

– Kesäkuusta 2020 alkaen omakotitalossa asuvat ovat voineet saada tukea öljylämmityksestä luopumiseen. Hakemuksia on tähän mennessä tullut noin 25 000. Tuki on vauhdittanut muutosta, Rouhiainen sanoo.