Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieläkö muistat 1990-luvun texmex-buumin? – Iguana ja Santa Fé luottavat yhä ysäriltä tuttuihin hittiruokiin

Texmex pitää pintansa eikä sombreroista luovuta.

Vihreä sarjakuvahahmo herättää hilpeyttä ja innostusta Keskuskadulla. Iguanan yrittäjä Ziya Bilici esittelee ravintolansa vanhaa logoa, joka oli käytössä vielä 2000-luvun alussa.

– Tämä 1990-luvun tyyli olisi taas muodikasta, valokuvaaja kehuu aurinkolasipäistä liskoa.

Texmex-ruokaa tarjoava Iguana on nähnyt monien trendien menevän ja tulevan.

– Lokakuussa tuli kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisen paikan avaamisesta, Bilici sanoo.

Parhaimmillaan Iguana-ravintoloita oli yhtä aikaa neljässä eri paikassa. Keskuskadun lisäksi jäljellä on vielä Mannerheimintien ravintola.

1990-luvulla ravintoloissa käyneille texmex voi olla lämminhenkistä nostalgiaa. Nuoremmille polville se on tuttua ruokaa, johon on saatu ensikosketus jo kotona. Sekä Iguanasta että vuonna 1991 perustetusta Santa Fé -ravintolasta kerrotaan, että texmexissä on sukupolvia yhdistävää voimaa.

– Mansikkamargarita taitaa olla monelle ensimmäinen ravintolasta ostettu drinkki. Perinne siirtyy äidiltä tyttärelle, Iguanan ravintolapäällikkö Oskar Domingo esittelee tequila-pohjaista juomaa, jota myydään paljon myös kokonaisina kannuina.

Aleksanterinkadun Santa Fén omistaja Henri Klimscheffskij sanoo, että texmexin kultakautta kesti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puoliväliin.

Tavoittelemme meksikolaisen kylän tunnelmaa.

– Silloin ravintola oli täynnä läpi viikon, myös sunnuntaisin. Ravintoloissa käynti alkoi muuttua, kun Helsinkiin avattiin paljon uusia paikkoja ja ihmiset alkoivat kokeilla entistä enemmän uusia ravintoloita. Texmex on yhä suosittua.

Texmex tarkoittaa yhdysvaltalaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita Meksikosta. Klimscheffskij sanoo, että Santa Fén tyylissä korostuu enemmän Meksiko.

Santa Fén suosituimpia annoksia ovat kanafajitat, Nachos Supreme ja Pedron pihvi. Kilpailijoista ravintola eroaa tarjoamalla myös lammasta.

– Monen annoksen reseptit ovat pysyneet samanlaisina 1990-luvulta lähtien. Joissain annoksissa mausteiden määrää on nykyään lisätty, Klimscheffskij kertoo.

Iguanan Domingo pohtii, että 1990-luvulla harva olisi pitänyt tuoreen korianterin mausta.

–  Iguanan suosituimpia annoksia ovat olleet Chicken Burrito ja Fajitas.

Juustolla täytettyjä tortilloja eli quesadilloja on myyty viime vuosina ”hulluna”.

– Se osuu hinnan ja koon puolesta alku- ja pääruoan väliin. Quesadilla menee vaivihkaa juoman kanssa.

Bilici arvioi, että Iguana on yksi harvoista Helsingin keskustan ravintoloista, joissa on ollut sama konsepti ja omistaja yli 30 vuoden ajan. Kasvisruoassa Iguana on ollut edelläkävijä.

– Meillä on ollut alusta asti kasvisversio jokaisesta ruoasta, Bilici sanoo.

Sombrerot ovat kuuluneet texmex-paikkojen sisustukseen.

– Vanhin sombrero on isäni Meksikon olympialaisista vuonna 1968 tuoma. Tavoittelemme ravintolassa ja sisäpihan kesäterassilla meksikolaisen kylän tunnelmaa. Ei haittaa, vaikka tuolit olisivat vähän vinossa, Henri Klimscheffskij pohtii.

Savitaipaleelta kotoisin oleva Terttu Rautiainen, 42, valitsi Santa Fén lounaspaikaksi, koska nimi oli tuttu takavuosilta.

– Ravintola tuo mieleen 1990-luvun. Pikkuisen kaipaisi päivitystä, Rautiainen arvioi.

S-ryhmän valtakunnallisen texmex-ketjun Amarillo avattiin Mikonkadulle vuonna 1999.

Nykyisin Helsingin ainoa Amarillo sijaitsee Aleksanterinkadulla, lähes Santa Fén ja Iguanan naapurissa.