Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautojen määrä tuplaantui, mutta vakavat turmat vähenivät yli puolella – taustalla merkittävä muutos

Päivystyskäyntiä vaativat sähköpotkulautaonnettomuudet vähenivät reilulla puolella viime vuoteen verrattuna.

Husin Helsingin päivystyksissä on tänä vuonna tammi-elokuussa ollut 148 potilaskäyntiä, joissa potilaiden vammoihin liittyy sähköpotkulauta.

Viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla kirjattiin samasta syystä 374 potilaskäyntiä. Lähes puolet loukkaantuneista oli päihtyneitä.

Lue myös: Onko tässä erikoisin tapa parkkeerata sähköpotkulauta? Esko nappasi kuvan Vantaalla

Merkittävänä syynä hoitoa vaativien loukkaantumisten laskemiseen pidetään vuokrapotkulaudoille viikonloppuöihin (00–05) asetettua käyttökieltoa sekä nopeusrajoitusten laskemista, niin että maksimi on 20 km/h ja arkiöisin 15 km/h.

– Niillä on ollut iso merkitys, sanoo yksikön päällikkö Heikki Palomäki Helsingin kaupungin liikenne- ja katusuunnittelusta.

Lue myös: Vuokratuille sähköpotkulaudoille on nyt Vantaalla omia pysäköintiruutuja – toivotaan hillitsevän "villiä pysäköintiä"

Päivystys- tai sairaalahoitoa vaativat vammat vähenivät samalla, kun vuokrattavien sähköpotkulautojen määrä liki kaksinkertaistui kuluneena kesänä.

Vilkkaimmillaan lautoja oli Helsingin alueella noin 18 000, kun niitä edelliskesänä oli noin 9 000. Nyt lautoja on noin 15 000.

Lue myös: Vantaalla sähköskuuteilla ajellaan tutuilla säännöillä, mutta Helsinki kiristi pysäköintiohjeita

Kuluneena kesänä Helsingissä toimi kuusi eri potkulautaoperaattoria.

Operaattoreista Dott poistui kauden aikana ja Bolt tuli uutena.

Potkulaudoilla ajettujen matkojen määrä ei kuitenkaan ole noussut samassa tahdissa tarjolla olevien lautojen kanssa.

Kun viime vuonna huhti–syyskuussa tehtiin noin 3,4 miljoonaa matkaa, tänä vuonna matkoja tehtiin noin 4 miljoonaa.

Matkustajaansa odottavien potkulautojen määrä onkin herättänyt närää muissa kaupungilla liikkujissa. Lautoja jätetään esimerkiksi kulkureiteille.

Helsingin kaupungin tekemän selvityksen mukaan väärin pysäköidyistä laudoista on eniten haittaa jalankulkijoille. Näin oli noin puolessa haittaa aiheuttaneista tilanteista.

Potkulautojen pysäköintiä havainnoitiin viitenä eri päivänä ydinkeskustan alueella.

Väärin pysäköidyt laudat häiritsivät myös pyöräliikennettä ja joissakin tapauksissa autoliikennettä.

Selvityksen mukaan väärin pysäköidyt laudat hankaloittivat myös polkupyörien lukitsemista.

– Etenkin keskustassa runkolukittavia pyörätelineitä on vähän. Joissain tilanteissa pyöräpysäköinnin yhteyteen on luontevaa pysäköidä sähköpotkulauta, se voi vaikeuttaa pyörien lukitsemista, Palomäki sanoo.

Kuluvana kesänä ydinkeskustassa kokeiltiin potkulautojen omia pysäköintialueita. Tällaisia oli 25.

Havaintojen perusteella toimivimpia olivat maalaukset kadussa sekä kiinteät telineet.

Siisteyden ja järjestyksen kannalta eniten haasteita oli pysäköintialueilla, jotka oli osoitettu pelkillä opastauluilla.

Kaupunki ja operaattorit sopivat kauden alussa, että laudan käyttäjät velvoitetaan ottamaan kuva oikein pysäköidystä laudasta sen palauttamisen yhteydessä. Operaattorit tarkistavat osan kuvista ja jakavat tarvittaessa huomautuksia tai sanktioita.

– Isossa kuvassa palautusten kuvaaminen ja operaattoreiden satunnaistarkastukset toimivat, sanoo Palomäki, mutta lisää:

– Operaattoreiden välillä on eroja, miten paljon tähän laitetaan resursseja.

Operaattoreilta saatujen tietojen perusteella elokuussa jaettiin yhteensä noin 3 000 huomautusta ja 700 rahallista sanktiota.

Tiedot perustuvat operaattoreiden omiin ilmoitukseen.

Palomäki korostaa, ettei Helsingin kaupungilla ole lakiin perustuvaa oikeutta laatia sääntöjä potkulautojen vuokraamiselle kaupungissa. Yhteiset pelisäännöt perustuvat toimijoiden vapaaehtoisuuteen.

Keväällä sovittiin myös operaattoreiden omista partioista, jotka poistavat yli vuorokauden käyttämättä olleita potkulautoja Etelä-Helsingin alueelta. Myös partioinnin osalta eri operaattorit toimivat erilaisella tehokkuudella.

– Kantakaupungissa on jatkuvasti joitakin satoja lautoja, jotka ovat olleet paikoillaan yli 24 tuntia eikä niitä ole siirretty 12 tunnin määräajassa.