Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä suosikkilaite on autojen akkujen pahin vihollinen – etätyöt ovat lisänneet autoilijoiden akkuongelmia

Yllättävä akkuvika iskee useimmiten pakkasella.

Yllättävät ja odottamattomat akkuviat ovat autoilijalle hankalia tilanteita. Kun auto jättää tien päälle, hyvät neuvot ovat tarpeen. Luvassa voi olla kallis ja epämukava operaatio.

Akun hajoaminen tai vikaantuminen voidaan kuitenkin välttää oikeanlaisella kunnossapidolla. Myös laadukkaaseen akkuun kannattaa panostaa.

Polttomoottoriautojen akkuongelmat iskevät yleensä pahimmin hyisinä talvikuukausina. Akut menettävät paljon käynnistysvoimaansa pakkasessa.

– Huonosti toimivat akut jaksavat käynnistää moottorin useiden kuukausien ajan, mutta ongelmat alkavat kylmässä, Exiden maajohtaja Ilmo Hakkarainen kertoo.

Erityisesti vanhat akut voivat olla ongelmallisia alhaisissa lämpötiloissa.

– Kapasiteetti on heikentynyt ikääntymisen vuoksi tai akut on varattu puutteellisesti.

Lyhyet ajomatkat eivät riitä pitämään akkua riittävän varattuna.

Haastava paikka akuille on yllättävästi myös kesähelle. Kuumuudessa akun nesteet haihtuvat, ja ne heikentyvät jo valmiiksi.

Koronapandemia sulki Euroopan alkuvuodesta 2020, ja kun ihmiset palasivat töihin, se tehtiin henkilöautoilla, koska julkista liikennettä vältettiin.

Kuukausia seisseiden autojen akut olivat tyhjentyneet, ja seurannut kysyntäpiikki aiheutti pitkään jatkuneen akkupulan.

Epidemian myötä etätöiden määrä on kasvanut. Tämä on vaikuttanut luonnollisesti autojen ajomääriin työ- ja huviajossa.

– Kilometrimäärät ovat vähentyneet. Se tarkoittaa kasvavia akkuongelmia, koska akut eivät mahdollisesti pääse varautumaan tarpeeksi. Toisaalta ajojen vähentyminen on hyvä asia ympäristön ja polttoainekulujen kohdalla, Hakkarainen sanoo.

Nykypäivänä suositut autojen lisälämmittimet ovat akkujen pahimpia vihollisia. Laitteet saavat virtansa akuista.

Haasteita aiheuttavat myös varashälyttimet ja langattomat kulkujärjestelmät sekä muut sähkölaitteet. Ne kuluttavat energiaa myös silloin, kun ajoneuvoa ei käytetä.

– Lyhyet ajomatkat eivät riitä pitämään akkua riittävän varattuna, eli varaustilasta on tärkeä huolehtia. Tämä on ongelma etenkin kaupunkialueella ja taajama-ajossa, Hakkarainen selvittää.

– Joskus 16–20 kilometrin maantieajo riittää varaamaan akun täyteen, mutta talvisin tai akun ollessa tyhjä tarvitaan pidempiä matkoja. Lisäksi akku varautuu huonosti kylmänä, Hakkarainen kertoo.

Lyhyet ajomatkat saattavat olla jopa haitallisia akulle. Ne eivät välttämättä kompensoi moottorin käynnistämisen ja auton sähkölaitteiden energiankulutusta matkan aikana.

Oikeanlainen talvikäsittely lisää merkittävästi akkujen ikää. Millä tavalla mahdollisen ongelmatilanteen voisi estää?

– Akkuja joutuu lisävaraamaan jopa parin kuukauden välein. Useasti se on ainoa tapa, jos ajaminen on vähäistä. Ja kun eletään talviaikaa, tehtävään täytyy olla lämpötilakompensoitu varaaja, Hakkarainen vastaa.

Modernit älylaturit ovat helppokäyttöisiä ja edullisia. Jos omaa varaajaa ei ole, autokorjaamot auttavat akkujen latauksessa.