Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Asukkaille annetaan valtaa rahankäyttöön – lähiöstä tuttu malli laajenee todennäköisesti kaikkialle Vantaalle

Osallistuva budjetointi laajenee ensi vuonna todennäköisesti koskemaan kaikkia Vantaan alueita. Päätös asiasta tehdään ennen kuluvan vuoden loppua.

Osallistuvan budjetoinnin ideana on antaa asukkaiden mahdollisuus päättää tietyn suuruisen määrärahan käytöstä.

Osallistuva budjetointi etenee niin, että ensin kerätään asukkaiden ehdotuksia, ja niistä valitaan toteutettavat ideat äänestyksellä.

Määrärahaa voidaan käyttää viihtyisyyden, hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisäämiseen puistoissa, kaduilla, liikunta-alueilla sekä koulujen ja päiväkotien pihoilla.

Idea ei ole uusi. Osallisuuskoordinaattori Arttu Antila kertoo, että asukkaat ovat saaneet vuosina 2020–2022 päättää määrärahan käytöstä Hakunilassa, Martinlaaksossa, Havukoskella, Länsimäessä, Mikkolassa ja Myyrmäessä.

Hakunilassa ja Martinlaaksossa oli ideointi ja äänestys vuonna 2020, voittaneet ehdotukset toteutettiin vuonna 2021. Havukoskella, Länsimäessä ja Mikkolassa ideointi ja äänestys oli vuonna 2021 ja voittaneita ehdotuksia toteutetaan tänä vuonna.

– Myyrmäessä on tänä vuonna toteutettu ideointivaihe keväällä, ja äänestys alkaa marraskuun 1. päivä, Antila sanoo.

Korsossa osallistuvaa budjetointia kokeiltiin jo vuonna 2019.

– Korson osallistuva budjetointi oli Vantaan ensimmäinen kokeilu ja se tehtiin pienemmällä budjetilla. Sittemmin kaupunginosakohtaisen osallistuvan budjetoinnin budjetiksi vakiintui 50 000 euroa per alue, Antila kertoo.

Lue myös: Miten kehittäisit Myyrmäen lähiympäristöä 50 000 eurolla? Vantaa kerää nyt asukkaiden ideoita

Yhteensä 150 000 euron potille on päätetty käyttökohteet Havukoskella, Länsimäessä ja Mikkolassa – ajoesteitä, kukkaniittyjä, pelitapahtuma, roskiksia, frisbeegolfkoreja...

Näin yhteensä 100 000 euroa käytettiin Hakunilassa ja Martinlaaksossa: roskiksia, kirsikkapuita, joogaa, frisbeegolfrata...