Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöille uusi palkkio: 1 000 euroa kolmen kuukauden välein – kaupunki sai suuren uhkasakon

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt Vantaan kaupungille 800 000 euron uhkasakon lastensuojelun tilanteen vuoksi.

Sakko uhkaa toteutua, jos kaupunki ei huolehdi sosiaalityöntekijöiden asiakasmitoituksesta ja riittävästä työntekijämäärästä. Avi vaatii, että sosiaalityöntekijöitä on oltava riittävästi viimeistään 23. joulukuuta 2022.

Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkydön mukaan Vantaan lastensuojelussa on tällä hetkellä avoinna noin 12 sosiaalityötekijän paikkaa. Tammikuun alussa lastensuojelulakiin tuli lastensuojelun sosiaalityöntekijän sitova asiakasmitoitus, joka on 35 lasta per sosiaalityöntekijä. Mitoitus ei toteudu Vantaalla.

Aronkydön mukaan aikataulu sosiaalityöntekijöiden palkkaamiseen on tiukka.

– Vantaa ei ole ainut kunta, josta sosiaalityöntekijöitä puuttuu. Heitä ei yksinkertaisesti ole, hän painottaa.

Aronkytö kuitenkin uskoo, että paikat saadaan täytettyä. Kaupunki maksaa marraskuun alusta rekrytointi- ja sitouttamispalkkiota kaikille Vantaan lastensuojelussa toimiville sosiaalityöntekijöille, jotka sitoutuvat työhönsä. Palkkio on 1 000 euroa kolmen kuukauden välein.

– Mielestäni tämä on varsin hyvä sitouttamispalkkio, Aronkytö toteaa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi tammikuun lopulla Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle huomautuksen lastensuojelulaissa säädettyjen määräaikojen ylittämisestä Vantaan lastensuojelussa. Kyseessä oli jo toinen huomautus.

Lastensuojelun asiakasmäärät sekä palveluntarve ovat kasvaneet muun muassa koronapandemian seurauksena. Aronkydön mukaan tilanne lastensuojelussa on kuitenkin parantunut tämän vuoden aikana.

Vantaan Sanomat kertoi maaliskuun lopussa Vantaalla yhdellä sosiaalityöntekijällä lastensuojelun avohuollossa olevan keskimäärin 50 asiakasta.

Lue lisää: Vantaan lastensuojelussa hurja kasvu: Yli 300 lasta lisää vuodessa – Avilta uusi huomautus käsittelyaikojen venymisestä

Lue myös:

Lastensuojeluilmoituksia tehdään vantaalaislapsista kiusaksi ja jopa kostoksi – "Kerrotaan, että lapsi on palannut toisen vanhemman luota hampaat harjaamatta"

Muutakin kuin kriisistä toiseen selviytymistä – Vantaalla työskentelevät ammattilaiset kertovat, millaista työ lastensuojelussa todellisuudessa on

Lastensuojelussa näkyvät nyt yhä rajummin mielenterveysongelmat, koulupudokkuus ja huumausaineet – "Vantaalla huumeita on saatavilla suunnilleen kotiovelle"