Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Häkkisen F1-uran huippuvuodet aiheuttivat vyöryn martinlaaksolaiseen osoitteeseen – Uusi kirja kertoo: formulalegendan faniklubi jouduttiin lakkauttamaan vain vuoden toiminnan jälkeen

Formulatoimittaja Heikki Kulta keskittyy kirjassaan erityisesti suomalaiskuljettajan menestysvuosiin.

Vasta julkaistu kirja Mika Häkkinen – Lentävä legenda (Readme, 2022) on mannaa erityisesti vannoutuneille formulafaneille.

– Kyseessä ei ole mikään elämäkerta. Kirja keskittyy erityisesti siihen, kun Häkkisen voittaminen Grand Prix -kisoissa alkoi ja maailmanmestaruus tuli, kirjan tekijä Heikki Kulta kiteyttää.

– Oli kiva saada kirjoihin ja kansiin suurimmat formulahetket, joita suomalaisittain on koettu, varsinkin nyt kun vaikuttaa siltä, että ainakaan muutamaan vuoteen ei ehkä oikein mittavaa formulamenestystä näköpiirissä.

Kolme vuotta sitten eläköitynyt Kulta on eräänlainen legenda itsekin. Hän erikoistui toimittajana vuodesta 1997 lähtien pelkästään formuloihin ja kun takana on 370 paikan päällä seurattua kisaa, Kulta tuntee niiden maailman kuin omat taskunsa. Hän on tehnyt aiemmin kirjan myös Mika Salosta, joka Häkkisen tapaan starttasi maailman formularadoille Martinlaaksosta.

Suomalaistähden suosio oli Suomessa ja maailmalla suuri. Japanissa suomalaiskuljettaja äänestettiin kymmenen kertaa peräkkäin suosituimmaksi ulkomaalaiseksi urheilijaksi. Kirjassa kerrotaan maailmanmestaruuksien räjäyttäneen hurmoksen sellaiseksi, että Martinlaaksoon 1998 kesäkuussa perustettu virallinen fan club joutui lopettamaan toimintansa heti seuraavana kesänä ylityöllistymisen ja aikapulan vuoksi.

Sen tarkkaa jäsenmäärää ei koskaan ehditty kunnolla laskemaan, kun Vantaalle sijoitetun toimipisteen kaikki aika vierähti katkeamattomana virtana soljuneiden uusien ilmoittautumisten parissa.

Vinhasta vetovoimasta saa jotain käsitystä siitä, ettei jäsenhankintaan käytetty ensimmäistäkään lehti- tai netti-ilmoitusta. Tulijoita oli muutenkin tuhansittain, kirja kertoo..

Ihailijakerhoa pyöritti päätyönään Häkkisen isosisko Nina Häkkinen, joka muistaa fanipostia riittäneen veljensä koko kansainvälisen uran ajan jo ennen F1-kausia:

– Kyllä sitä riitti Mikan koko kansainvälisen uran ajan Formula Ford 1600 -päivistä alkaen. Sittemmin osoitteiksi tälle postille riitti Mika Häkkinen Martinlaakso, Keke Rosbergin toimisto tai Mikan koti Monacossa. Perille viestit tulivat myös McLarenin tai eri F1-ratojen kautta.

– Ja tavalla tai toisella ne päätyivät lopulta minun lajitteluuni Suomeen. Posti hoiti kiitettävästi perille asti nekin kirjeet ja paketit, jotka oli lähetetty pelkällä Mikan nimellä osoitteena Martinlaakso Vantaa tai Monaco.

Lokakuun 26. päivänä tulee 25 vuotta siitä, kun Häkkinen sai ensimmäisen GP-voittonsa Espanjan Jerezissä. Suomalaiskuljettaja aloitti McLarenin tallissa vuonna 1993. Kirja avaa seikkaperäisesti, millainen tie oli ensimmäiseen osakilpailuvoittoon ja seuraavana vuonna 1998 saavutettuun maailmanmestaruuteen, jonka Häkkinen uusi heti 1999. Taival oli täynnä epäonnea, keskeytyksiä ja teknisiä vaikeuksia.

– Iskua tuli toisen perään, ja kaikki mitä Mika yritti, tuntui menevän pieleen. Hän on ollut oikein suomalaisuuden perikuva sitkeydessään, Kulta kehuu.

Hämmästyttävää on se, miten Häkkinen pystyi sekä fyysisesti että henkisesti toipumaan vuoden 1995 marraskuussa Australiassa Adelaiden radalla tapahtuneesta vakavasta onnettomuudesta, jossa hänen autonsa sinkoutui 200 kilometrin tuntivauhdista päin turva-aitaa renkaan räjähdettyä radalla olleen metalliromun rikkomana.

Häkkinen sai vakavan kallovamman ja kasvojen vasen puoli halvaantui. Neljä kuukautta myöhemmin hän ajoi GP-viikonlopun ensimmäisiä harjoitusajoja Melbournessa.

Häkkinen oli ennen Jerezin osakilpailun ykköseksi selviytymistään ehtinyt ajaa kaiken kaikkiaan 95 voitotonta GP-kisaa, niistä 31 Lotuksella ja 64 McLarenilla.

Häkkinen kertoo kirjassa, että voittaminen kaikkien vaikeuksien jälkeen toi kosolti motivaatiota ja itseluottamusta. Kisaa seurasi ankara bailaaminen ystävien kanssa Marbellassa. Ilta päättyi kosintaan ja seuraavana vuonna Erja Honkasesta tuli ensimmäinen rouva Häkkinen ja Mikasta maailmanmestari.

Lue myös:

Täällä se nyt on – Mika Häkkisen parjattu merkkipaalu sai uuden kodin

Joko loppuu pilkkaaminen? Mika Häkkisen aukiosta tehdään näyttävämpi

Mika Häkkinen murheissaan Schumacherista – "Koskettaa syvästi"