Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriön ohje säikäytti, joditablettien hamstraus alkoi Suomessa – Apteekkariliitto: "Pelkona on, että lääkkeet loppuvat jälleen"

Sosiaali- ja terveysministeriön tänään aamupäivällä julkistama suositus hankkia koteihin lääkejodia säteilyvaaratilanteen varalle on saanut aikaan nopean reaktion kansalaisissa.

Muutaman tunnin kuluessa useaan apteekkiin on virrannut joditablettien ostajia. Esimerkiksi vantaalaisessa Tammiston uudessa apteekissa on jo ennen puoltapäivää käynyt useita asiakkaita kyselemässä tabletteja. Pikkuapteekissa jodia on varastossa vain niukasti, koska säteilyä varten tarkoitettua lääkettä ei kysellä edes päivittäin.

Ministeriön uusi suositus hankkia jodia on tarkoitettu 3–40-vuotiaille ja raskaana oleville naisille. Aiempi suositus oli peräti 20 vuoden takaa.

Lue lisää: Joditabletit loppuvat tänään suuren apteekkiketjun hyllyistä koko maassa – "Täysin poikkeuksellinen tilanne"

Suomen apteekkariliitossa tieto uudesta ohjeistuksesta on otettu vastaan pahoin odotuksin.

– Kyllä meillä on pelko siitä, että ihmiset ryhtyvät nyt hamstraamaan näitä tabletteja ja että ne loppuvat kesken, myöntää liiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sandler haluaa rauhoitella suomalaisia ja kehottaa, ettei apteekkeihin rynnättäisi välittömästi.

– Jos kaikki lähtevät tämän päivän aikana ostoksille, joditabletit loppuvat varmasti kesken. Korostan, että mistään hätätilanteesta ei ole kyse, vaan ainoastaan suosituksesta, Sandler muistuttaa.

Suomessa on myytävänä kotimaassa valmistettuja Jodix-joditabletteja, joiden valmistajana toimii Orion. Niiden tuotanto on kuitenkin turvattua, sillä Sandlerin mukaan kesken loppuneiden lääkkeiden täydennykseksi saadaan uusia tabletteja viimeistään parissa päivässä.

Myös ministeriö korostaa, että jos tapahtuu ydinvoimalaonnettomuus, sisätiloihin meneminen on ensisijainen ja tehokkain suojautumistoimi.

Lääkejodin tarkoituksena on estää säteilyvaaratilanteessa radioaktiivista jodia kertymästä kilpirauhaseen. Säteilyvaaratilanteessa pelastusviranomaiset lähettävät niiden käyttöä ohjeistavan vaaratiedotteen.

Edellisen kerran joditabletit pääsivät loppumaan viime keväänä, jolloin Ukrainassa taisteltiin Tsernobylin ydinvoimalan läheisyydessä.